Compensatie energiekosten (energietoeslag)

2023

De compensatie voor energiekosten 2023 komt eraan!  

Heeft u een uitkering van de gemeente Delft of de Sociale Verzekeringsbank (SVB)? Of heeft u een schuldregeling via de Financiële Winkel van Delft? Dan krijgt u op 18 november 2023 automatisch de energietoeslag op het bankrekeningnummer dat bij ons bekend is.

Heeft u al eerder energietoeslag ontvangen? Dan ontvangt u een brief of u dit jaar weer recht heeft op de energietoeslag. Heeft u er recht op? Dan krijgt u op 18 november 2023 de energietoeslag op het bankrekeningnummer dat bij ons bekend is.

Het kan een aantal dagen duren voordat het geld op uw rekening staat.

De hoogte van de energietoeslag

De energietoeslag is € 800. En komt bovenop de € 500 die u eerder dit jaar heeft ontvangen. Heeft u vorig jaar geen energietoeslag ontvangen? Dan heeft u deze € 500 niet gekregen. In dat geval krijgt u in november deze € 500 ook nog. En ontvangt u aan energietoeslag € 1.300. 

Heeft u de energietoeslag niet automatisch ontvangen? Maar denkt u er wel recht op te hebben? Vanaf midden december kunt u de energietoeslag via deze pagina zelf aanvragen. 

Voor wie?

U komt in aanmerking voor de energietoeslag als u 21 jaar of ouder bent. En voldoet aan een van de volgende voorwaarden:

 • U ontvangt een bijstandsuitkering
 • U ontvangt een IOAW-, IOAZ-, of Bbz-uitkering
 • U werkt of ontvangt een andere uitkering en verdient netto (inclusief vakantiegeld) niet meer dan: 
  € 1.460 voor alleenstaanden
  € 2.086 voor gehuwden, samenwonenden of alleenstaande ouders
 • U heeft door een schuldregeling een besteedbaar inkomen dat niet hoger is dan de hierboven genoemde bedragen
 • U bent zelfstandig ondernemer met een netto maandinkomen dat niet hoger is dan de hierboven genoemde bedragen
 • U bent AOW-gerechtigd en uw netto inkomen inclusief vakantiegeld en aanvullende pensioenen is niet meer dan:
  € 1.629 voor alleenstaanden
  € 2.212 voor gehuwden, samenwonenden of alleenstaande ouders
   

Individuele bijzondere bijstand

Kwam u in 2022 niet in aanmerking voor de compensatie voor hogere energiekosten? Of kreeg u de compensatie wel maar had u hier niet genoeg aan om de hogere energiekosten van te betalen? Vraag dan een vergoeding aan via de individuele bijzondere bijstand.

Hulp nodig?

Komt u er zelf niet uit om het formulier in te vullen? Dan helpt De Formulierenbrigade u graag. Bel 015 760 02 00 voor het maken van een afspraak. De Formulierenbrigade is geopend op maandag, woensdag en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Adres: Van Bleyswijckstraat 91 in Delft.

Veelgestelde vragen

U vindt hier een overzicht van veelgestelde vragen.

Nieuwsbrief ontvangen?

De gemeente heeft verschillende regelingen en tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen. Schrijf u in voor de Nieuwsbrief Werk en Inkomen. De nieuwsbrief verschijnt 4 keer per jaar.