Delftse innovaties en Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn begonnen. Delftse technologie en innovaties helpen de Olympiërs om nog beter te presteren. Door de snelst mogelijke baanfiets te ontwikkelen. Door Olympiërs te helpen hun hoofd koel te houden. Door zeilers optimaal de wind in de rug te geven. Door Paralympiërs trainingen op maat te bieden.
(Foto's: TU Delft)

'Dit is wetenschappelijk gezien de snelste fiets', zegt fietsprofessor Arend Schwab van de TU Delft.
'Dit is wetenschappelijk gezien de snelste fiets', zegt fietsprofessor Arend Schwab van de TU Delft.

Sneller kan niet

Men neme een baanfiets. Voeg daar een flinke scheut Delftse technologie en innovatie aan toe, waardoor de baanfiets 15 procent lichter, 24 procent aerodynamischer en 35 procent stijver wordt. Hierdoor vervormt de fiets minder, is die beter bestuurbaar en kunnen de renners al hun vermogen kwijt. “Dit is wetenschappelijk gezien de snelste fiets”, zegt fietsprofessor Arend Schwab van de TU Delft. “Het geheim? We hebben deze fiets niet gebouwd om er een renner op zetten, maar zijn van de renner uitgaan – en hebben vervolgens om de renner heen een fiets gebouwd.”  Als dat geen goud wordt…

Coolcaps van de TU Delft - beat the heat!
Coolcaps van de TU Delft - beat the heat!

Coole caps!

De Olympische Spelen in Tokyo worden de heetste ooit. Met temperaturen boven de 30°C en een luchtvochtigheid die kan oplopen tot 75 procent. Hoe kun je dan nog Olympisch presteren? Door je hoofd koel te houden met deze ‘coole caps’ die de TU Delft heeft ontwikkeld. Daar kunnen koelelementen in worden gestopt. Olympiërs dragen deze petten voor en na het leveren van hun prestatie. De koelpetten zijn in het TeamNL kledingpakket opgenomen – ook voor coaches en de begeleidende staf.
De coolcaps zijn onderdeel van het project Thermo Tokyo – beat the heat!

Een slim model kan accurate windvoorspellingen doen - dat wordt zeilen met voorkennis.
Een slim model kan accurate windvoorspellingen doen - dat wordt zeilen met voorkennis.

Weten hoe de wind waait

Hoe kun je de Olympische zeilers zo veel mogelijk wind in de rug geven? Door ze elke 10 minuten uiterst nauwkeurige voorspellingen te geven over de windrichting, windsnelheid en type windpatroon. De TU Delft heeft daarvoor een model ontwikkeld. “De setup van dit project is uniek”, zegt onderzoeker Sukanta Basu, die dit model samen met Sailing Innovation Centre heeft ontwikkeld. “De zeilers zijn geïnteresseerd in een klein gebied met topografisch uitdagende factoren zoals Oshima Island en de vulkaan Fuji en met grote temperatuurwisselingen van het water.” Het vergt wel honderden processor-uren en terabytes aan data. De berekeningen worden daarom gedaan bij het nationale supercomputer-centrum SURF in Amsterdam.

Pushes, rotaties, versnellingen - een slimme sensor legt alle rolstoelbewegingen vast.
Pushes, rotaties, versnellingen - een slimme sensor legt alle rolstoelbewegingen vast.

Passend programma voor Paralympiërs

Weinig sporters worden zo intensief belast als de rolstoelsporters. Blessures aan de elleboog, pols en schouders – dat zijn de meest voorkomende blessures in het rolstoelbasketbal. Begrijpelijk, want de sporters doen alles met hun armen. Tel daarbij het lichamelijk contact op – rolstoelbasketbal is een contactsport – en het is duidelijk waarom deze sport een hoog blessure-risico kent. Om meer zicht te krijgen op de bewegingen van rolstoelsporters, heeft onderzoeker Rienk van der Slikke van de TU Delft een sensor ontwikkeld. Die legt alle rolstoelbewegingen vast – pushes, rotaties, versnellingen. Door deze data in een app weer te geven kunnen de atleten en trainers zelf hun prestaties tijdens trainingen meten en deze vergelijken met data over wedstrijdsituaties. Ook kan de coach voor iedere individuele atleet een passend trainingsprogramma samenstellen.


Trouwens, niet alleen de TU Delft doet zo mee aan de Olympische Spelen, ook Delftse Olympiërs doen mee! Meer weten over de Olympische Spelen en Delftse innovaties? Kijk op de website van de TU Delft.