Dit betekent de Omgevingswet voor u
Heeft u plannen voor een uitbouw, dakkapel of nieuwe schuur? Bent u ondernemer en wilt u uw bedrijf uitbreiden? Of wilt u meer weten over bouwplannen in uw buurt? Vanaf 1 januari 2024 gaat er het een en ander veranderen: dan gaat de Omgevingswet in.
Wie wil bouwen of verbouwen, heeft in Nederland nu te maken met veel verschillende wetten en regels. Het bestemmingsplan bijvoorbeeld, maar ook regels over bodem, water, natuur, momenten en geluid. Per 1 januari worden 26 wetten en regels samengevoegd tot één nieuwe wet: de Omgevingswet.
Grote verandering
“De Omgevingswet betekent een grote verandering voor de manier van werken bij gemeenten. Ook in Delft is er de afgelopen jaren hard gewerkt om de hele organisatie erop in te stellen”, laat wethouder Martina Huijsmans (foto) weten. “Toch blijft het spannend hoe het straks in de praktijk gaat werken. Misschien gaat niet alles in één keer goed. Maar uiteindelijk moet de Omgevingswet ervoor zorgen dat we nieuwe plannen beter en sneller kunnen beoordelen.”
“De komst van de Omgevingswet is goed nieuws, want wat makkelijker kan, maken we makkelijker”, vervolgt ze. “Maar bij grotere bouwplannen bekijken we nog steeds zorgvuldig wat er kan. En is het belangrijk om te weten wat buurtbewoners ervan vinden. De Omgevingswet geldt voor grote plannen, zoals een nieuw gebouw of een nieuwe wijk. Maar het geldt ook voor kleine ingrepen.”
Makkelijk
“Veel kleine verbouwplannen zijn straks makkelijker te regelen. Voor een dakkapel of uitbouw hoef je in veel gevallen geen vergunning meer aan te vragen, aldus Huijsmans. “Een melding bij de gemeente is dan voldoende. Ook krijg je sneller te horen of een vergunning wel of niet wordt verleend. Alle informatie over regels en aanvragen is straks op één plek te vinden. Dit Omgevingsloket vind je op de website van de gemeente Delft.”
Betere plannen voor Delft
“Bij nieuwe bouwplannen bekijken we lang niet alleen of een gebouw fysiek past op die plek. We kijken ook wat het betekent voor verkeer, gezondheid en prettig wonen in de buurt. Door de Omgevingswet kunnen we die onderwerpen veel beter in samenhang met elkaar beoordelen. Zo komen we tot betere plannen voor Delft.”
Meepraten en meedenken
Ze besluit: “De Omgevingswet zorgt er ook voor dat bewoners en ondernemers kunnen meepraten over zaken die we nog moeten uitzoeken. In het Omgevingsloket staan de regels die gelden in de woonomgeving. Wie een vergunning wil aanvragen, moet eerst in gesprek gaan met de buurt. Dat kan betekenen dat het plan nog wordt aangepast, of dat sommige zaken beter worden uitgezocht. Dat doen we in Delft al enkele jaren, in de geest van de Omgevingswet, met de werkwijze Delfts Doen. Met de invoering van de Omgevingswet wordt dat in sommige gevallen verplicht.”
Doe de online check
Gaat u zelf verbouwen aan uw huis, tuin of bedrijf? Op de website van de gemeente ziet u of daar een vergunning of melding voor nodig is. Kijk goed of wat u van plan was in de oude situatie, nog steeds voldoende is in de nieuwe situatie. Ook worden sommige termijnen anders. Houd daar rekening mee. Kijk voor de check op de pagina over verbouwen. Kijk voor alle informatie op de pagina over de Omgevingswet.
