‘Dit bleek voor ons een gouden combi’
Het Cultuurlab aan de Brabantse Turfmarkt was hard toe aan een grondige vernieuwing. Op het verlanglijstje stonden een nieuwe ketelinstallatie, zonnepanelen en dubbele ramen. Ook de popoefenruimte kon een oppepper gebruiken. De vraag was alleen: hoe gaan we dat financieren? Het Stimuleringsfonds Stedelijke Vernieuwing Delft bood uitkomst.
Van reggae tot pubquiz
Een rondleiding door het pand – gebouwd in 1973 naar ontwerp van de Delftse architect Lex Haak - laat al snel zien dat er van alles gebeurt. Een studentenvoetbalvereniging vergadert, er is een popoefenruimte en een poppodium, de reggae-avonden worden drukbezocht, een jazzband treedt op, je kunt aanschuiven voor een pubquiz en achter een ogenschijnlijk klein deurtje op de bovenverdieping bevindt zich een immense sportzaal.
Van alles en nog wat
“Je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken of het loopt hier rond”, zegt voorzitter Wladimir Andela (tweede van rechts op de foto) van de overkoepelende en 173 jaar oude Stichting Congregatie voor Rooms-Katholieke Jongeren, waar het Cultuurlab onder valt. “Op reggae-avonden zie je rastamannen en vrouwen, terwijl tegelijk een studentenvolleybalvereniging of een dansgroep in de sportzaal zit. Al die verschillende mensen en culturen komen elkaar hier tegen.”
Hoge eisen
“Onze wensen konden we uit eigen zak betalen, maar dan heb je direct minder geld in kas”, vervolgt penningmeester Jo Creemers (rechts op de foto). “We wilden ook leuke dingen blijven doen. Toen zijn we met een aantal banken gaan praten over een lening. Kijk, dit gebouw is hypotheekvrij, dus dat zou geen probleem mogen zijn. Maar de banken stelden hoge eisen. Er was veel weerstand en ze wilden een maximale looptijd van vijf jaar. De maandelijkse aflossing zou voor ons te hoog zijn.”
Lange weg, wel de moeite waard
Andela: “In gesprekken met de gemeente Delft kwam het Stimuleringsfonds Stedelijke Vernieuwing Delft ter sprake. We konden een lening krijgen tegen een lagere rente met een looptijd van 15 jaar. Creemers: “Uiteindelijk is het gelukt, maar er ging wel veel papierwerk in zitten. We zijn meer dan een jaar bezig geweest. Bovendien moet je kunnen aantonen dat je organisatie financieel gezond is en je zestig procent zélf kunt financieren. Het was een lange weg, maar het was wel de moeite waard. Cultuurlab en deze lening bleken een gouden combi.”
Duurzaam
Andela: “Bovendien hebben we door de nieuwe ketelinstallatie en de zonnepanelen ruim dertig procent kunnen bezuinigen op onze gasrekening en zo’n veertig procent op stroom. Het zijn dus ook nog eens hele duurzame investeringen. Wat dat betreft was het de juiste stap op het juiste moment. Met de huidige energieprijzen was het onbetaalbaar geworden.”
Leuke dingen
Creemers: “Op deze manier houden we genoeg geld in kas om leuke dingen te blijven doen in het Cultuurlab. Een deel van het geld gebruiken we nog om de popoefenruimte te vernieuwen en onze binnenplaats moet een mooie tuin worden die aansluit op de Gasthuisplaats. Op die manier kunnen we nog meer laten zien wat het Cultuurlab doet in de stad en voor de stad.”
Goed idee? Laat het ons weten!
Monique Melchior (senior-adviseur subsidies) en Jacob ten Bosch (publiek ondernemen) bij de gemeente Delft: “De gemeente wil meer doen om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren. Maar dat kunnen we niet alleen. We doen dat samen met bewoners en organisaties. Het Stimuleringsfonds Stedelijke Vernieuwing kan daarbij helpen. Het fonds verstrekt leningen onder gunstige voorwaarden en is bedoeld om werkzaamheden voor stedelijke vernieuwing te stimuleren.
Helpende hand
Wie een goed, gedegen en serieus plan heeft dat impact heeft voor de buurt kan ons altijd bellen. Dat is ook handig voor ons, want we willen graag weten wat er speelt in de wijk. We bieden een helpende hand en adviseren initiatiefnemers over hun plannen. Er is geld beschikbaar dus maak er gebruik van. In een eerste gesprek wordt snel duidelijk wat er kan. Zien we dat een plan potentie heeft? Dan komen we ook kijken. We willen ruiken en voelen wat het plan precies inhoudt. Kom je niet voor een lening in aanmerking? Dan zijn er misschien andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een éénmalige subsidie.
Meer informatie
De lening is in principe voor Delftse ‘collectieven’. Dat zijn verenigingen, stichtingen of andere samenwerkingsverbanden van initiatiefnemers zonder winstoogmerk. Heb je een idee, maar weet je nog niet precies wat je wil of heb je vragen? Kijk op de speciale pagina op deze website, neem contact met ons op of bel met 14015.”
Foto Erwin Dijkgraaf.