Forse boetes voor opgevoerde fatbikes

De politie in Delft heeft de afgelopen weken een aantal opgevoerde fatbikes in beslag genomen. Bestuurders van opgevoerde e-bikes, waaronder de fatbikes, maken een grotere kans op ongelukken. Ze riskeren hoge boetes en zelfs een strafblad. Daarnaast zijn bezitters van een opgevoerde e-bike die een ongeluk veroorzaken niet verzekerd. 

290 euro

In Delft krijgen bestuurders van opgevoerde e-bikes die worden aangehouden een boete van 290 euro en een aantekening van de politie. Bij een tweede aanhouding ontvangen ze nog een keer een boete van 290 euro. Ook wordt de e-bike dan in beslag genomen. Het OM bepaalt vervolgens wat er met de fiets gebeurt.

Ongelukken

De fatbike - de zwarte e-bike met dikke banden - is populair onder jongeren. Ook in Delft. Fatbikes zijn eenvoudig op te voeren. Met een paar simpele aanpassingen kunnen ze snelheden tot 45 kilometer per uur bereiken, terwijl maximaal 25 kilometer is toegestaan. Er vinden steeds meer ongelukken plaats met fatbikes, vooral onder jongere fietsers vanaf 10 jaar. Bij ongelukken zijn de verwondingen vaak groot, onder meer omdat er (nog) geen helmplicht geldt.

Helmplicht 

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde begin deze week voor een helmplicht voor gebruikers van fatbikes. En ook voor een verbod op het gebruik van de fatbike voor kinderen onder de 14 jaar. Onlangs is de landelijke campagne ‘‘t kan hard gaan’ gestart die wijst op de gevaren van opgevoerde e-bikes. Meer weten? Kijk dan op de website van Kom Veilig Thuis.