Schulden oplossen met Wsnp

Het laatste redmiddel om uit schulden te komen is een beroep doen op de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp). Heeft u problematische schulden waar u zelf niet meer uitkomt? Dan kunt u hulp krijgen van de Financiële Winkel van Delft. Maar als er geen akkoord te bereiken is met schuldeisers, is er nog maar één oplossing: de Wsnp. 

Rechter

Wie toegelaten wil worden tot de Wsnp, stuurt een verzoek naar de rechtbank. De gemeente kan u helpen met het verzoek. Als de rechter u toelaat, komt u terecht in het wettelijke schuldsaneringstraject. 

Schone lei

De Wsnp duurt in principe drie jaar. Een bewindvoerder controleert in drie jaar of u doet wat u moet doen. In de tussentijd betaalt u zoveel mogelijk schulden af. Als u dit goed doet, krijgt u na drie jaar een schone lei. Dit betekent dat de schuldeisers de restschuld niet meer op kunnen eisen. De schulden die nog openstaan, hoeft u dan niet meer te betalen.

Plichten

Tijdens het Wsnp-traject heeft u de nodige plichten, zoals: 

  • Geen nieuwe schulden maken
  • Werken of solliciteren (36 uur)
  • Veranderingen in uw situatie melden
  • Werken aan uw ‘probleem’

Afronding

Na afronding van de Wsnp worden alle schuldeisers bericht en betaald. Er mag maar eenmaal per 10 jaar een beroep gedaan worden op de Wsnp. U blijft 5 jaar geregistreerd staan bij het BKR nadat de Wsnp is afgerond. 

Heeft u vragen?

Meer informatie over de Wsnp kunt u vinden op de website Bureau Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp).

Filmpje over het wettelijke schuldtraject.