Grondwater oppompen Delft-Noord

Op het terrein van DSM in Delft-Noord wordt sinds 1916 grondwater opgepompt. De industrie gebruikte het water. Na 2009 was dat niet meer nodig. Sinds 2016 is de gemeente Delft verantwoordelijk voor het oppompen. Begin 2022 is het oppompen van het grondwater verplaatst van het DSM-terrein naar het naastgelegen terrein aan de Prinses Beatrixlaan.

Verminderen en stoppen

Het oppompen van het water verstoort de natuurlijke stand van het grondwater in de omgeving. Ook daalt de bodem en kost het oppompen elk jaar veel geld. Daarom wil de gemeente het oppompen van het grondwater verminderen. En in de toekomst helemaal stoppen.

Langzaam verminderen

Als het oppompen plotseling stopt, kan het grondwater in de omgeving snel stijgen. En kan de ondergrond onregelmatig zwellen. Hierdoor kan schade ontstaan. De gemeente wil schade voorkomen. Daarom bouwt de gemeente het oppompen van het grondwater langzaam en zorgvuldig af.

Vijfde afbouwstap

De gemeente heeft nu 5 afbouwstappen gezet. Dit gebeurde in 2017, 2018, 2019, 2020 en 2022. In 2021 besloot de gemeente geen afbouwstap door te voeren. In de loop van 2021 bleek uit metingen dat de afbouw zonder schade of overlast voor de omgeving voortgezet kon worden. De gemeente heeft daarom in 2022 de vijfde afbouwstap gezet.

In de gaten houden

De gemeente houdt goed in de gaten wat er gebeurt als het oppompen van grondwater vermindert. Dit gebeurt met honderden peilbuizen en satellietbeelden. De gemeente kan zo op tijd zien of er problemen ontstaan. Is dit het geval? Dan vertraagt de gemeente de afbouw. Of stelt de volgende stap geheel uit.

Overlast van water

Uit metingen blijkt dat het minder oppompen weinig invloed heeft op de stand van het grondwater. Maar staat het grondwater te laag of te hoog? En heeft u hier last van? Meld het de gemeente.

Video

Video over het oppompen van grondwater in Delft.