Grondwater oppompen Delft-Noord

Op het terrein van DSM in Delft-Noord wordt sinds 1916 grondwater opgepompt. Het water werd gebruikt voor de industrie. Na 2009 was dat niet meer nodig. Sinds 2016 is de gemeente Delft verantwoordelijk voor het oppompen van het grondwater.

Verminderen en stoppen

Het oppompen van het water verstoort de natuurlijke stand van het grondwater in de omgeving. Ook daalt de bodem en kost het oppompen elk jaar veel geld. Daarom wil de gemeente het oppompen van het grondwater verminderen. En in de toekomst helemaal stoppen.

Langzaam verminderen

Als het oppompen plotseling stopt, kan het grondwater in de omgeving snel stijgen. En kan de ondergrond onregelmatig zwellen. Hierdoor kan schade ontstaan. De gemeente wil schade voorkomen. Daarom bouwt de gemeente het oppompen van het grondwater langzaam en zorgvuldig af.

Vierde stap

Het verminderen van het oppompen van het grondwater gebeurt in stappen:

  • 2017: van 1.200 naar 1.080 m3 per uur
  • 2018: van 1.080 naar 960 m3 per uur
  • 2019: van 960 naar 840 m3 per uur

Hierbij zijn geen problemen ontstaan. In 2020 gaat de gemeente het oppompen van grondwater dan ook verder verminderen naar 720 m3 per uur. Met toestemming van provincie Zuid-Holland.

In de gaten houden

De gemeente houdt goed in de gaten wat er gebeurt als het oppompen van grondwater vermindert. Dit gebeurt met honderden peilbuizen en satellietbeelden. De gemeente kan zo op tijd zien of er problemen ontstaan. Is dit het geval? Dan vertraagt de gemeente de afbouw. Of stelt de volgende stap geheel uit.

Overlast van water

Uit metingen blijkt dat het minder oppompen weinig invloed heeft op de stand van het grondwater. Maar staat het grondwater te laag of te hoog? En heeft u hier last van? Meld het de gemeente.

Video

Video over het oppompen van grondwater in Delft.

Uw mening
Uw mening