680 kilo schoon aan de haak

Eind vorige week gingen 450 eerstejaarsstudenten van het DSC, het Delfts Studenten Corps, op pad om hun ‘nieuwe stad’ op te poetsen. Ze haalden 680 kilo afval op.

Op 9 locaties vertrok een schoonmaakleger van 50 studenten. Zij gingen de strijd tegen afval aan, gewapend met grijphandjes en vuilniszakken. En met hulp van medewerkers van Werkse! en eindejaarsstudenten. Zij begeleidden de eerstejaars. Met de schoonmaakactie maken de eerstejaars kennis met Delft en met DSC.

Discipline

“We waren onder de indruk”, zeggen Angelique en Mira, initiatiefnemers van Canal Cleanup Delft. “Twee weken lang hebben de studenten geen telefoon, drinken ze geen alcohol of frisdrank en roken ze niet. Toen ze aankwamen, was er totale discipline – het leek wel op zo’n film uit het leger. Allemaal netjes op een rij, stilte en meer antwoorden dan ja meneer of nee meneer kwamen er niet.”

Elkaar nodig

Deze twee ontgroeningsweken zorgen voor binding onder de studenten, stellen de eindejaarsstudenten Teun en Willem. “Je hebt elkaar echt nodig om deze twee weken vol te houden. Maar daar krijg je uiteindelijk zoveel voor terug. Je weet precies wat je aan elkaar hebt.” Leuk, die binding, maar hebben ze ook nog afval geruimd? Zeker! Al het afval werd gewogen op de Sportring naast de Delftse Hout. Het eindresultaat: 680 kilo afval schoon aan de haak – vaak klein afval wat niet veel weegt.


Ook meedoen aan een cleanup? De eerstvolgende cleanup-actie is op 12 september. Kijk voor meer informatie of aanmelden op de website van de Canal Cleanup Delft.