7 december: webinar over ondermijning

Op 7 december organiseert de gemeente in samenwerking met de politie van 10.00-11.00 uur een webinar over ondermijning voor ondernemers. Welke vormen bestaan er? Hoe kunt u als ondernemer ondermijning herkennen en voorkomen? Waar kunt u terecht met signalen over ondermijning? Welke risico’s brengt corona met zich mee als het gaat om ondermijning? De webinar geeft op deze vragen antwoorden.

Een winkel op de hoek waar nooit klanten komen. Een bedrijf dat vaker dicht dan open is. Het kunnen signalen zijn van ondermijnende activiteiten. Ondermijning betekent grofweg dat de onderwereld zich vermengt in de bovenwereld. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren of kopen panden. Daarvoor hebben ze hulp van de ‘bovenwereld’ nodig. Van makelaars bijvoorbeeld, of van autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Het kan om heel verschillende activiteiten gaan, van het runnen van hennepplantages of drugslabs op industrieterreinen tot witwassen van misdaadgeld en ook het bedreigen van (horeca)bedrijven. Criminele netwerken infiltreren in de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage.

Grote gevolgen

Ondermijning is een maatschappelijk probleem en tast de veiligheid, de leefbaarheid, de economie en het gezag van de overheid aan. Ook voor ondernemers kunnen de (negatieve) gevolgen groot zijn. Zo kan ondermijning (in)direct leiden tot valse concurrentie, verloedering van bedrijventerreinen, een overaanbod van bepaalde winkels of imagoschade.

Sprekers

Eén van de sprekers op de webinar is Edward van der Torre, criminoloog bij Lokale Zaken. Hij werkte tijdens zijn 30-jarige carrière als criminoloog mee aan diverse publicaties, zoals ‘Waar een klein land groot in kan zijn. Nederland en synthetische drugs in afgelopen 50 jaar’ en ‘Wijkenaanpak en Ondermijnende Criminaliteit’. Hij gaat op de webinar dieper in op het begrip ‘ondermijning’ en licht onder meer toe wat de nadelige effecten voor ondernemers zijn. Komt ondermijning ook voor in Delft? Jazeker! Een Delftse ondernemer vertelt op de webinar dat ondermijning geen ver-van-mijn-bed-show is. Hij deelt zijn verhaal over hoe hij in aanraking kwam met ondermijning en hoe hij daarmee is omgegaan. Ook deelt de politie praktijkvoorbeelden van ondermijning in Delft.

Aftrap

De webinar op 7 december is de aftrap voor de gemeente om, samen met politie te komen tot een verdere gezamenlijke aanpak van ondermijning. Enerzijds met tips over hoe ondermijning te herkennen én buiten de deur te houden. Aan de andere kant is ook informatie van u als ondernemer van groot belang om bestaande ondermijning te stoppen. U woont en onderneemt hier, en u kunt dus signalen opvangen over ondermijning, of u bent er misschien zelfs mee geconfronteerd. Deze signalen vormen belangrijke input.

Aanmelden

Geïnteresseerd in de webinar? Meld u dan vóór donderdag 3 december 2020 aan via projectondermijning@delft.nl. Geef bij uw aanmelding uw voor- en achternaam door, en ook uw bedrijfsnaam en branche. En hebt u (andere) vragen die u graag beantwoord wilt zien tijdens de webinar? Of zijn er onderwerpen die u graag voorbij ziet komen? Stuur ze samen met uw aanmelding in. De gemeente zal proberen uw suggesties en ideeën zoveel mogelijk te verwerken in de webinar.

Definitieve bevestiging

Als u zich aanmeldt, ontvangt u enkele dagen voor de webinar een definitieve bevestiging met link naar de webinar.


Meer ondernemersnieuws? Abonneer u gratis op de maandelijkse N@twerk, de digitale nieuwsbrief voor Delftse ondernemers - meld u aan!

Uw mening
Uw mening