Bijzondere schenking aan stadsarchief

Het stadsarchief kreeg vorige week een bijzondere schenking: een handgemaakt Delfts monopolyspel uit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een bijzonder stuk vakmanschap. Het heeft een prominente plek gekregen in de studiezaal van het stadsarchief.

Aloijsius Hubertus (‘Lo’) Nieuwpoort is de maker van het spel. Lo was een timmerman in Delft, en werd later bouwkundig opzichter bij de Gistfabriek. Hij maakte het spel voor zijn schoonzus Anna. Zij verhuisde in 1941 met haar gezin van Delft naar Nieuwe-Amstel. Anna en haar man waren ouders van 15 kinderen. Het hele gezin heeft jarenlang intensief met het spel gespeeld.

Kalverstraat? Westplantsoen!

Het Delftse spel heeft geen Kalverstraat of het Spui. Maar wel de Phoenixstraat en de Voorstraat. De goedkoopste straten zijn de Pieterstraat en de Donkersteeg. En de duurste? Dat zijn niet de statige Oude Delft of Korenmarkt. Het Westplantsoen en de Hof van Delftlaan waren in die tijd net opgeleverd en bijzonder modern. Lo beschouwde deze straten als de meest luxe straten van de stad. Dat hij een echte vakman was, is trouwens te zien aan de huizen, hotels, pionnen en dobbelstenen. Lo heeft die allemaal met de hand van hout gemaakt. Hij verving de vier stations in het klassieke spel door vier Delftse kerken. Met grote precisie tekende hij de Oude, de Nieuwe, de Jozef- en de St. Hippolytuskerk.

Prachtig tijdsbeeld

Lo’s neef André Ronteltap nam het spel in 1970 onder zijn hoede toen zijn moeder Anna overleed. Vanaf dat moment lag het spel als herinnering aan vele mooie avonden in de kast. Bij een recente opruimsessie ging het spel bijna met het oud papier mee. Zou het monopolyspel wellicht van waarde zijn voor het stadsarchief van Delft? Het antwoord was een volmondig ja. Het spel geeft een prachtig tijdsbeeld van de vroege jaren ’40,  in taal- en kleurengebruik. Met schenkingen zoals dit komt het archief meer te weten over het verleden, om het vervolgens weer te delen.


Het monopolyspel is te bekijken in de studiezaal van het stadsarchief, Gantel 21 in Den Hoorn. De studiezaal is op werkdagen geopend van 9.00-17.00.