Bodycams voor Delftse handhavers

De handhavers van de gemeente Delft dragen sinds kort een bodycam op hun uniform. Tijdens hun werk op straat hebben zij namelijk wel eens te maken met agressie. Dat kan door agressieve taal, maar soms ook soms door fysieke agressie. De kleine draagbare camera is er om de veiligheid van de handhavers tijdens het werk te vergroten.

Alleen bij onveilige situaties

Delano Francisco (links) en Maaike de Kroon tonen op de foto de bodycam die op hun uniform zit. “De camera kan films en foto’s maken, maar dat gebeurt alleen als we vinden dat er een onveilige situatie ontstaat,” laat Maaike weten. “Door het maken van beelden is het namelijk achteraf mogelijk om incidenten goed te onderzoeken. Soms is dat helaas nodig.”

Van tevoren laten weten

Delano: “De bodycam is altijd goed te zien en we laten altijd van tevoren weten dat er een opname start. Maar het kan gebeuren dat het in bepaalde situaties niet mogelijk is. Ook wij kunnen wel eens in een hectische situatie komen. En dan kunnen we op dat moment niet altijd duidelijk maken dat er gefilmd wordt. Onze instructies zijn duidelijk: we mogen altijd filmen als wij, of één van de collega’s, inschatten dat de situatie uit de hand dreigt te lopen. We hebben ook geen toestemming nodig om te filmen. En iemand kan ook niet weigeren als er een film van de situatie wordt gemaakt.”

Opnames worden bewaard

De gemeente gaat zeer zorgvuldig om met de beelden. Gemaakte opnamen worden op de bodycam opgeslagen, maar ze zijn onleesbaar voor iemand anders. Na 72 uur worden de beelden automatisch verwijderd, tenzij de gemeente binnen deze termijn een verzoek of vordering krijgt. Dan worden die opnames bewaard zolang dat nodig is, maar maximaal drie maanden.

Onderzoek door politie

Maaike: “Als we filmbeelden hebben gemaakt en de politie vraagt ernaar omdat ze een voor onderzoek willen starten, dan kan de politie die beelden gebruiken. Maar dit kan alleen als er een strafbaar feit is gepleegd. Het Openbaar Ministerie kan de beelden gebruiken als bewijsmateriaal in een rechtszaak. Uiteraard hopen we dat dat zelden of nooit het geval zal zijn. Maar het is ook niet uit te sluiten natuurlijk.”

Wilt u meer weten over uw rechten als een handhaver van de gemeente Delft u heeft gefilmd met een bodycam? Kijk dan voor meer informatie op deze website op de pagina over gegevensbescherming.