Bouw eengezinswoningen Heilige Land

In het Delftse Heilige Land in de wijk Vrijenban is de bouw van 46 energiezuinige eengezinswoningen begonnen. De 46 woningen komen aan de Dr. Schaepmanstraat, Odulphusstraat en Cornelis Musiusstraat. De woningen moeten eind van dit jaar klaar zijn.

Energiezuinig wonen

De woningen zijn gasloos en hebben een hoogwaardige isolatie. Het koken gebeurt elektrisch. De verwarming wordt met een warmtepomp geregeld. De begane grond en de eerste verdieping hebben vloerverwarming. Op het dak komen zonnepanelen. Ook aan de waterberging is gedacht.

Regenwater

Onder het terras aan de achterzijde zorgen zogenoemde infiltratiekratten voor opname van het regenwater in de grond. Een regenton vangt het regenwater op voor hergebruik. Met de nieuwe huurders wordt afgesproken dat 70% van de tuin ‘open’ blijft. Op die manier kan het regenwater ook daar goed weg.

Na de zomer start de toewijzing

In eerste instantie krijgen de ‘oude’ bewoners, die zich voor de nieuwbouw hebben aangemeld voorrang. Ze moeten wel voldoen aan de criteria. De overige woningen worden in het najaar via Woonnet Haaglanden aangeboden.

Overlast beperken

Tijdens de bouw worden zoveel mogelijk maatregelen getroffen om de overlast te beperken. De omwonenden zijn regelmatig met een nieuwsbrief geïnformeerd over de werkzaamheden. Het heien van de in totaal 196 heipalen duurt ongeveer 4 weken. Daarna vindt de verdere bouw plaats. Dat zal voor de buurt rustiger verlopen, omdat delen van de woningen vooraf worden gebouwd.

Geschikt voor gezinnen

“0-10 Architecten is erin geslaagd een mooi ontwerp te maken voor nieuwe, ruime eengezinswoningen in een bestaande buurt met smalle straten”, laat Woonbron-directeur Hannan Mousaoui weten. “De energiezuinige, vierkamerwoningen zijn met ongeveer 110 vierkante meter geschikt voor gezinnen. Dat woningtype is schaars in Delft”, aldus de directeur.

Woningcorporatie Woonbron investeert met de bouw 12 miljoen in de sociale woningvoorraad in Delft. Deze nieuwbouw draagt bij aan de woonvisie zoals die met de gemeenteraad is overeengekomen.

Uw mening
Uw mening