Buien beter de baas

In Nederland – en dus ook in Delft – komen steeds vaker hoosbuien voor. Enorme hoeveelheden regenwater komen in korte tijd neer. Het is niet te hopen dat het nog een keer zo extreem wordt als in Limburg. Maar dat het vaker heftig regent, is zeker. Onze stad, uw wijk en tuin kan het vele regenwater niet aan en overlast of schade door regen wil niemand.  Er zijn heel veel maatregelen die u in uw tuin of aan uw huis kunt nemen om hoosbuien op te vangen. En uw omgeving wordt er mooier van.

Iedereen kan bijdragen

Wethouder Stephan Brandligt: “Door steeds meer bebouwing en bestrating kan al het regenwater niet meer de bodem in. Het stroomt direct naar de riolering. Die kan deze grote hoeveelheden niet aan. Gevolg: plassen op straat of op het tuinterras. In het ergste geval lopen straten en huizen onder en is er waterschade. Het kan ook anders. Iedereen in Delft kan bijdragen. Juist nu, want in de zomermaanden is de kans op een hoosbui het grootst.”

Buien beter de baas

Hoogheemraad Manita Koop van het Hoogheemraadschap Delfland: “We hebben nu een kans om die buien op tijd de baas te worden. De tuinen en daken van alle Delftenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe meer water u opvangt en kunt vasthouden, des te beter zijn we bestand tegen een hoosbui. En des te minder schade er is aan huizen, tuinen en de stad.”

Wat kunt u doen?

Er zijn heel veel maatregelen die u in uw tuin of aan uw huis kunt nemen. Annie Breeuwsma van De Klimaatmaat: “Kijk op Buitenkans Delft voor tips en acties. Voor het aanschaffen van bijvoorbeeld een regenton, een groen dak en plantenpakket. U leest ook meer over het NK-Tegelwippen en hoe u mee kunt doen. Het team van de Klimaatmaat rijdt deze zomer door de stad en ondersteunt u graag.”  

De campagne is een samenwerking tussen gemeente Delft, Klimaatkrachtig Delfland – een initiatief van het Hoogheemraadschap van Delfland - en het project De Klimaatmaat van Duurzaamheidscentrum De Papaver.