'Buitenhof bruist. Echt'

Betty Middelkoop is een geboren en getogen Delftse. Ze kwam tien jaar geleden in Buitenhof wonen toen ze minder mobiel werd. Mede dankzij haar vrijwilligerswerk bij PrintPlezier voelt ze zich er als een vis in het water.

“Als je je met een scootmobiel moet verplaatsen, heb je natuurlijk een woning op de begane grond nodig óf eentje met een goede lift,” vertelt ze. “En die kon ik vinden in Buitenhof, vlak naast KopieKoffie. Buurman Harmen van der Laan bood aan dat ik mijn scootmobiel bij hen mocht stallen. Dan voel je je meteen welkom. Ik heb toen op mijn beurt aangeboden om de was voor hen te doen. Elke week ging er een stapel vuile theedoeken en handdoeken mee naar huis.”

Bloedserieus

Het fijne contact bleef en op een dag solliciteerde ze als vrijwilliger bij PrintPlezier, de ‘zus’ van KopieKoffie. “Harmen dacht dat ik een grapje maakte, maar ik was bloedserieus.”
Het bleek een schot in de roos. “Het is een fantastisch team, we doen het echt samen. Als mijn lijf het toelaat, ga ik er het liefst van maandag tot en met donderdag naartoe.” Dat PrintPlezier ook tijdens de coronacrisis doordraaide – netjes op afstand – ervoer ze als een groot geluk. “Anders was ik die moeilijke tijd nooit zo goed doorgekomen.”

Stamtafel

Onlangs moest Betty voor een operatie naar het ziekenhuis. “Op dinsdag ging ik onder het mes, op donderdag liep ik alweer bij PrintPlezier binnen. Maar ik mocht van Harmen alleen komen koffiedrinken, haha. De week erna ben ik weer echt aan het werk gegaan. Het is heel belangrijk voor me: je ontmoet er mensen, jong en oud. Ik zit er lekker te werken aan de stamtafel. Mensen schuiven gewoon aan en knutselen mee. En als het werk klaar is, drinken we koffie, gaan we sjoelen of doen we een ander spelletje.”

Muisjes

Wat haar werk bij PrintPlezier inhoudt? “Alles wat op dat moment nodig is. Wikkels maken, verpakkingen uitsnijden, boekjes lijmen, nieten… Bijna alles gebeurt met machines en die hebben allemaal een naam. Zo heb je de Zoefzoef, de Zaf en de Plokplok. Laatst werd de Plokplok vervangen en aten we beschuit met muisjes.”

Groen

Ze woont inmiddels niet meer naast KopieKoffie; ze verhuisde naar de Mahlerstraat. “Ook vlakbij. Ik vind deze wijk perfect. Ik kan alles goed bereiken met mijn scootmoiel: de winkels, de apotheek, het ziekenhuis. En heel belangrijk voor mij: er is hier zoveel groen! Parkjes, groen tussen de flats, Midden-Delfland in de buurt. Ik had jarenlang een hondje. Die zat vóór op m’n scootmobiel en zo reden we samen overal naartoe.”

Schaken

Van de uitdrukking ‘Buitenhof bruist’ is geen woord gelogen, stelt ze. ”Ja, het bruist echt. Er gebeurt hier zóveel! Ik geef je een voorbeeld. Bij de vorige Burendag was er een schaaktoernooi bij KopieKoffie. Je zag allerlei nationaliteiten, allerlei leeftijden, gezellig bij elkaar. Kinderen van 11 zaten te schaken met mensen van 80. En omdat het zo’n succes was, kun je nu elke zondag schaken bij KopieKoffie. Zoiets is toch geweldig?”

Foto: Remco Remeijer

 

Uw mening
Uw mening