Containerwoningen voor slachtoffers

Ruim een maand geleden verwoestte een aardbeving een groot gebied in Turkije en Syrië. Er wonen circa 15 miljoen mensen in dat gebied. Via Giro555 hebben veel mensen geld voor steun gestort. Ook de ISN, de Islamitische Stichting Nederland wil hulp bieden. In de vorm van wijk vol containerwoningen voor het rampgebied. De Turkse Vereniging Delft en de Sultan Ahmet Moskee zetten zich nu in om die wijk te voorzien van een Delftse ‘straat’.

Vrachtwagens vol

“We hebben al direct na de aardbeving vier vrachtwagens vol goederen naar het gebied gestuurd.” Dat zegt Hasan Karadirek, één van de initiatiefnemers van deze actie. “Daar was toen grote behoefte aan. Dekens, warme kleding. Daarna kwam er behoefte aan tenten, om droog te blijven. Woningen zijn verwoest. En als ze niet of niet volledig zijn verwoest, is het te gevaarlijk om die te betreden. Daarom verschuift de behoefte, naar tijdelijke woningen, inclusief een keuken en sanitair en elektra. ISN is nu een campagne begonnen om een wijk met containerwoningen naar het gebied te sturen. Vanuit Delft willen we daar graag aan bijdragen, met een ‘Delftse straat’.”

Lange tijd hulp nodig

Veel Delftenaren hebben vast al bijgedragen via Giro555. “En dat is prima. Wel is het zo dat er nog lange tijd hulp nodig zal zijn. Je zou kunnen zeggen dat Turkije en ook Syrië er in één klap miljoenen vluchtelingen bij hebben. De ramp heeft veel familieleden van Turken in heel Europa geraakt. Het is een gebied zo groot als van Amsterdam tot Parijs. Ook in Delft wonen mensen met familie in het getroffen gebied. De moskee besteedt in het vrijdaggebed aandacht aan de Delftse ISN-actie. Tijdens de Ramadan, die op 23 maart begint, willen we daar nóg meer aandacht aan gaan besteden. En we nodigen alle Delftenaren uit aan de actie bij te dragen.”

Al één woning op weg

Een containerwoning kost € 6.450. “We hopen met onze actie minimaal 10 tot 15 containerwoningen mogelijk te maken. Maar liever meer, 20 tot 25. We zijn nu druk bezig met de voorbereidingen en zijn nu al één containerwoning op weg. Begin mei, na de Ramadan, maken we de balans op. Wie ons wil helpen, wie de sláchtoffers wil helpen met een kleine of een grote bijdrage, is meer dan welkom!”

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van de Sultan Ahmet Moskee, op Instagram: Delft_Sultan_Ahmet_Moskee. Meer weten of meedoen? Stuur een mail naar hdvdelft@vakif.nl of bel of stuur een app naar 06 2413 9322.