Delft vangt eerste vluchtelingen op

Afgelopen weekend is een eerste groep Oekraïense vluchtelingen aangekomen in Delft. Het gaat vooralsnog om 80 vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen. Zij worden opgevangen in het Campanile hotel, het Hampshire Hotel en Vakantiepark Delftse Hout. Daar kunnen zij in ieder geval twee weken blijven.

Op korte termijn heeft de gemeente nog 50 bedden beschikbaar. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer en hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne er nog meer naar Delft komen. De gemeente onderzoekt of we vluchtelingen voor langere tijd kunnen opvangen in andere (gemeentelijke) gebouwen.

Medische zorg

Voor de eerste opvang waren medewerkers van de gemeente Delft aanwezig. Naast huisvesting wordt gezorgd voor ontbijt, lunch en diner. Ook is medische zorg beschikbaar.  En Parkeren Delft heeft gratis parkeren aangeboden voor de vluchtelingen bij Hampshire.

Gastvrije stad

Burgemeester Marja van Bijsterveldt: “Veel Oekraïense vluchtelingen zoeken onderdak in Nederland. Delft wil ook voor vluchtelingen uit Oekraïne een gastvrije stad zijn. Ik ben er trots op dat we in Delft voortvarend aan de slag zijn gegaan met de voorbereidingen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Ik hoop dat zij in deze onzekere tijden hier op adem kunnen komen.”

Bijzondere status

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben een bijzondere status. Dit betekent dat zij in Nederland mogen verblijven en gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen op vertoon van hun paspoort. Na inschrijving bij de gemeente krijgen zij een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer is nodig voor het aanvragen van een uitkering en andere regelingen.

Naar school

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen voor medische zorg terecht bij artsen en ziekenhuizen. De overheid vergoedt de kosten voor de zorg. Kinderen van Oekraïense vluchtelingen kunnen in Nederland naar school. Deze kinderen hebben recht op ondersteuning.

Vergunning

Om te werken in Nederland heeft een vluchteling uit Oekraïne een vergunning nodig. De overheid wil dit aanpassen zodat deze vergunning niet meer nodig is. Dit kan enkele weken duren.

Kijk voor meer informatie elders op de gemeentesite

Uw mening
Uw mening