Delft zoekt hospita’s voor kamerzoekers

Delft introduceert het wonen bij een hospita. Met dit initiatief hoopt de gemeente het kamertekort in Delft te verminderen. Twee platforms bemiddelen bij een goede match tussen hospita en kamerzoekers: Hospi Housing en Hospita Worden. U bent een hospita als u iemand op kamers neemt in de woning waar u zelf woont. 

Koppelen

De platforms koppelen kamerzoekers aan mensen die een kamer over hebben en deze willen verhuren. Ook begeleiden ze verhuurders en kamerzoekers bij het tijdelijk (ver)huren van een kamer in huis.

Win-win

“Ik hoop dat veel Delftenaren zullen overwegen om hospita te worden. Verhuur levert niet alleen financieel wat ruimte op. Het zorgt ook voor levendigheid in huis. Ben je student? Dan krijg je er een ‘zachte landing’ in een vreemde stad voor terug. Zo proberen we het sociale contact tussen student en Delftenaar te verbeteren. Een win-win voor beiden”, zegt Karin Schrederhof, wethouder Wonen bij de gemeente Delft.

Voor studenten én niet-studenten

Iedereen die een kamer zoekt bij een hospita kan zich gratis aanmelden bij de platforms. Vooral voor (internationale) studenten is hospitaverhuur geschikt. Marien van der Meer, lid van het College van Bestuur TU Delft: “De TU Delft is enthousiast dat dit initiatief nu van start gaat. Het stimuleren van hospitaverhuur helpt om de druk op de kamermarkt te verlichten. We hopen dat hiermee de stap gemakkelijker gemaakt wordt voor Delftenaren - inclusief onze eigen medewerkers die in en rondom Delft wonen - die overwegen om een kamer ter beschikking te stellen.”

Voor woningeigenaren én huurders

In Delft is het toegestaan om aan maximaal één persoon een kamer te verhuren. Bent u langer dan vijf jaar eigenaar en is de woning minimaal 180 m2 groot? Dan mag u maximaal twee kamers verhuren aan twee personen. Ook als u een woning huurt, zijn er mogelijkheden om een kamer te verhuren. Doe dit altijd in overleg met de verhuurder of woningcorporatie van wie u de woning huurt.

Extra informatie

Meer weten? Kijk dan op deze website  op de pagina over hospitaverhuur. Wilt u zich aanmelden of bent u op zoek naar persoonlijk advies? Neem dan contact op via de websites van Hospi Housing of Hospita Worden.

Foto: Kees van de Veen