Delfts blauw in de Sint Olofspoort

Op 15 oktober worden negen verfraaide elektriciteitskastjes aan de Sint Olofspoort officieel ‘geopend’ door wethouder Bas Vollebregt. Buurtbewoners maakten gebruik van de gemeentelijke subsidieregeling om ze te laten beschilderen.

Niels Back, bewoner Sint Olofsbuurt in Hof van Delft: “Anderhalf jaar geleden kwam ik in Delft wonen, precies tijdens de eerste lockdown. Net als een aantal buurtbewoners kijken wij uit op maar liefst negen elektriciteitskastjes aan de Sint Olofspoort die er rommelig en grauw uitzagen. Ik had in andere steden en landen gezien dat zulke objecten nogal eens beschilderd worden. Toen hoorden mijn vriend Boy Trip en ik dat dit in Delft ook gebeurt. Na wat telefoontjes naar de gemeente kwamen we terecht bij Sanne van ’t Hof, regisseur publiek belang. Zij legde ons precies uit wat je moet doen om subsidie te krijgen voor zoiets. Je kunt een bedrag per kastje krijgen, dus met negen stuks konden we er echt iets van maken.”

Van parel tot zonneauto

Buurvrouw Mieke Bosch heeft vervolgens de kunstschilder Joost Konings benaderd en met hem zijn we gaan nadenken over het ontwerp. Ik heb Joost het boek ‘De Canon van Delft’ van Delfia Batavorum gegeven. Daar haalde hij een aantal hoogtepunten uit de Delftse geschiedenis uit om op de kastjes te schilderen. In een bewonersbijeenkomst, georganiseerd bij Mieke Bosch, kwamen buurtbewoners nog met wat aanvullende ideeën en daarna heeft Joost het definitieve ontwerp in Delfts blauw gemaakt. De kastjes laten de geschiedenis van Delft zien – van het Meisje met de Parel tot de zonneauto van de TU."

Project van de buurt

"Het is echt een project van de buurt geworden. Het is goed voor de sociale cohesie: je leert bewoners kennen die je anders misschien niet zo snel ontmoet. En met de schilderingen ziet de steeg er nu heel leuk uit – trouwens ook aantrekkelijk voor toeristen. Wat ik ook mooi vind aan deze subsidie, is dat we zo een Delftse kunstenaar een podium hebben kunnen bieden. Met resultaat!”

Meer informatie

Wilt u met uw buurt ook een elektriciteitskastje bij u in de straat of buurt verfraaien? Neem dan contact op via de website van de gemeente Delft. De gemeente kan toestemming bij Stedin vragen en u adviseren over het traject. Ook kunt u een eenmalige subsidie aanvragen van maximaal €500 per kastje.