Duurzaam asfalt Noordeindseweg

De Noordeindseweg in de Delftse Hout is opgeknapt. De asfaltverharding is weer als nieuw en de weg is nu een 30 km-zone. De gemeente gebruikt dit project om ervaring op te doen met het circulair aanpakken van projecten. In een circulaire aanpak krijgt zoveel mogelijk materiaal een nieuw leven. Dat is niet alleen  duurzamer, maar in dit geval ook goedkoper.

Samen met TNO

Eerst heeft RoyalHaskoningDHV onderzoek en een variantenstudie uitgevoerd. Daarna heeft BallastNedam het project verder opgepakt met het projectteam van de gemeente Delft. In samenwerking met TNO en Freesmij koos men voor een aanpassing van het standaard mengsel voor de schuimbitumenstabilisatie.

Duurzaam cementmiddel

De aannemer vernieuwde de Noordeindseweg met maar liefst 90 procent van het materiaal dat al op de weg lag. Ze mengden de verouderde asfaltweg door elkaar met de bestaande fundering (hoogovenslakken). En voegden daar schuimbitumen en een duurzaam cementmiddel aan toe.
Bovendien werkten ze met HVO100 brandstof en deels met elektrisch materieel.   

Proefproject

Van een hobbelige, verouderde weg is de Noordeindseweg nu een strakke weg die weer jaren mee kan. Het is een proefproject om ervaring op te doen met het circulair aanpakken van projecten. De gemeente wil met de opgedane kennis en ervaring ook andere projecten in Delft op een duurzamere manier gaan uitvoeren. 

Kijk voor meer informatie op de website van BallastNedam.

 

 

 

 

Uw mening
Uw mening