Eerste oogst ondergronds wormenhotel

Op donderdag 11 maart vond de eerste oogst plaats van het ondergrondse wormenhotel op de Menno ter Braaklaan. Het wormenhotel, een container voor gft die – dankzij de aanwezigheid van speciale wormen – het afval in korte tijd omzet in hoogwaardige compost, werd in 2019 geopend.

Het ondergrondse wormenhotel ziet eruit als een normale container voor gft. Buurtbewoners hebben een pas, waarmee zij toegang tot de container hebben en daarin hun gft kwijt kunnen. Dankzij de wormen hoeft de container niet, zoals andere, twee keer per week geleegd te worden, maar minder dan één keer per jaar; deze eerste oogst vond vijftien maanden na de opening plaats. Nog een voordeel van een container met wormen is dat deze niet stinkt. De compost van het wormenhotel wordt als mest gebruikt voor de aanplant van de eerste twee zenbosjes op het Stiltegoed nabij het Bieslandse bos. Zo is de kringloop weer rond.

Buurtbewoners

Het ondergrondse wormenhotel is een initiatief van buurtbewoners. Ze werkten hiervoor samen met Wormenhotel.nl, een organisatie die landelijk buurtinitiatieven ondersteunt om lokaal te composteren. De aanvraag werd gedaan bij de gemeente Delft en de container werd geplaatst door Avalex.

Goud van de aarde

Het fenomeen wormenhotel is niet nieuw in Delft; sinds 2018 zijn er al twaalf bovengrondse exemplaren geopend. Wormen worden wel ‘het goud van de aarde’ genoemd. Ze kruipen door de grond; daardoor ontstaan gaatjes en kan er lucht bij komen. Daarnaast poepen ze humus uit, rijk aan organische stof. De humus zorgt ervoor dat kleideeltjes in de aarde losser worden en dat zanderige aarde juist aan elkaar plakt. Wormen hebben daarmee een erg belangrijke functie in ons ecosysteem.

Uw mening
Uw mening