Geef cybercriminelen geen kans!

Oktober is cybersecuritymaand. En van 11-17 oktober is het de week van de veiligheid. Thema ‘Ben jij voorbereid op criminaliteit?’ Hoe kunnen we ons voorbereiden op cybercriminelen? Thijs van Balen, operationeel specialist/rechercheur bij de politie Delft geeft antwoord.

Per ongeluk klikken op die aanlokkelijke e-mail waarin staat dat u een groot bedrag hebt gewonnen. Uw ‘vaste’ wachtwoord dat overal rondslingert op internet. Of uw account dat plots wordt gehackt: iedereen kan slachtoffer worden van cybercrime.

Ransom

Cybercrime is de laatste maanden veel in het nieuws. Vaak gaat het om bedrijven of scholen die zijn gehackt met ‘ransomware’: zij moeten forse sommen losgeld (ransom) betalen om weer bij hun gegevens te komen. Maar ook consumenten worden geregeld slachtoffer van internetcriminelen. Het idee daarachter is hetzelfde als bij de veiligheid in uw eigen huis: criminelen gaan op zoek naar de zwakke plekken in uw beveiliging.

Aangifte

Thijs van Balen, operationeel specialist/rechercheur bij de politie Delft, geeft tips om uw online veiligheid op orde te brengen én te houden. Dat is nodig, merkt hij: ook bij het politiebureau Delft komen geregeld Delftenaren aangifte doen van cybercrime. Van Balen: “Als je account is gehackt en criminelen toegang hebben tot je financiële gegevens, moet je ook bij je bank aangifte doen."

Verzoek van een ‘vriend’

Een bekende vorm van oplichting via whatsapp is de ‘Vriend In Nood’-fraude: u krijgt via WhatsApp een bericht van iemand die zich voordoet als een vriend/bekende van u, die dringend vraagt om ‘even’ geld over te maken omdat er iets mis is met zijn/haar eigen bankrekening. En dan is er nog de ‘helpdesk-fraude’ (ook wel ‘spoofing’ genoemd): u wordt gebeld door een internetcrimineel die zich voordoet als een medewerker van uw bank of van de overheid. U krijgt bijvoorbeeld de vraag om uw wachtwoord door te geven, omdat er iets mis is met uw account. Of ze vertellen dat uw rekening gehackt is en uw geld weggesluisd wordt door criminelen.

Laat je niet hack maken

Wat die laatste twee voorbeelden betreft is het leven simpel: “Nooit op dat soort verzoeken ingaan!”, zegt Van Balen. “Banken zullen je nooit telefonisch benaderen met vragen over je wachtwoord of jouw gehackte rekening. Hang direct de telefoon op en neem zelf contact op met je bank. We hebben daar ook een campagne ‘Laat je niet hack maken’ voor opgezet: daar lees je wat je zelf kunt doen."

Tips voor veilig internetten

Laat updates (automatisch) bijwerken
Veelgebruikte programma’s als Windows of Microsoft komen geregeld met updates. Die zijn vaak nodig om te voorkomen dat criminelen een ‘achterdeurtje’ vinden in de beveiliging. “Installeer dus altijd updates”, aldus Van Balen. Vink in uw programma de opties ‘automatisch bijwerken’ aan (en start uw computer geregeld opnieuw op) zodat uw programma’s helemaal up-to-date zijn. Veel hacks zijn succesvol omdat de gebruiker verouderde software op de computer gebruikte.

Bewaar uw wachtwoorden in een digitale kluis
Met zo’n ‘password-manager’ hoeft u maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al uw accounts. Bovendien kunt u in zo’n digitale kluis heel ingewikkelde (en dus sterke) wachtwoorden maken (en nee, ‘Thijs01’ is géén sterk wachtwoord…). Van Balen: “Met zo’n wachtwoord-manager is het natuurlijk wel extra belangrijk om jouw hoofdwachtwoord te onthouden, maar het werkt heel goed.’’ Goede, veilige wachtwoordmanagers zijn onder meer het gratis KeePass en Bitwarden.

Gebruik tweestapsverificatie
Na het inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord moet u nog een tweede stap voltooien. Meestal moet u een code intoetsen die u op uw smartphone krijgt. Met die twee stappen (dus inloggen met wachtwoord én de aparte veiligheidscode intoetsen) neemt de kans op internetfraude sterk af, ziet Van Balen: “Eigenlijk kun je tegenwoordig niet meer zonder tweestapsverificatie. Bij de meeste websites, dus niet alleen bij DigiD en je bank, kun je zelf de optie ‘tweestapsverificatie’ aanzetten.”

Check of uw wachtwoorden ‘op straat’ liggen
Dat kan heel makkelijk: vul op Have I Been Pwned,com uw e-mailadres in, en dan ziet u meteen of uw e-mailadres al rondslingert op internet of het darkweb. Zijn uw wachtwoorden gelekt? Dan kunnen cybercriminelen ermee aan de haal gaan. Bedenk dus als de wiedeweerga nieuwe wachtwoorden. En nog beter: bewaar uw nieuwe wachtwoorden direct bij een wachtwoordmanager.
Bent u (of uw bedrijf) gehackt: ga naar No More Ransom.com. Deze website is  mede ontwikkeld door de politie. Hier kunnen in het uiterste geval soms sleutels worden gevonden voor systemen die zijn getroffen door ransomware.


Meer tips voor veilig internetten vindt u op Veilig internetten.nl.