Geen najaarskermis in 2020

De Delftse najaarskermis gaat dit jaar niet door. Rob van der Plas, evenementencoördinator van de gemeente, legt uit waarom. “In zijn meest recente persconferentie gaf premier Mark Rutte aan dat er vanaf 1 juli weer mogelijkheden zijn voor evenementen en kermissen. Maar hij zei er ook bij dat het alleen zou kunnen als kon worden voldaan aan de Covid-19 richtlijnen van het RIVM. De Delftse najaarskermis stond gepland voor 15 tot en met 20 september. De organisator, Bureau De Kermisgids, en wij als gemeente zijn vervolgens met elkaar in gesprek gegaan over de (on)mogelijkheid de kermis door te laten gaan."

Zeven toegangen

“Het was ons snel duidelijk dat het erg lastig zou worden, op de Delftse Markt. Om je te houden aan de richtlijnen van het RIVM – en dat móeten we natuurlijk – is het noodzakelijk op de kermis één gecontroleerde ingang en één gecontroleerde uitgang te hebben. Bedenk: de Delftse Markt heeft zéven toegangen; die moet je dus allemaal afzetten! Bezoekers moeten niet alleen volgens een bepaalde route kunnen doorlopen; als organisator moet je ook exact weten hoeveel mensen er op het terrein zijn. Is het maximum – gelet op de verplichte afstand van anderhalve meter – bereikt, dan moet je mensen tegenhouden tot er via de uitgang weer vertrokken zijn.”

Terrassen

En er waren ook nog andere overwegingen, aldus Van der Plas. “De donderdagse warenmarkt: andere jaren verhuizen we die voor een keer naar een andere plek. Maar met de coronamaatregelen betekent dit dat je daar een heel nieuw routeplan voor moet bedenken. Tel daar bij op dat de terrashouders op de Markt in deze periode wat meer meters mogen hebben – moet je die hen voor de kermis weer afnemen? Dit en de hoge kosten die we zouden moeten maken voor afzettingen en routeplannen leidde tot maar één conclusie. In goed overleg hebben Bureau De Kermisgids – al 65 jaar onze partner! – en de gemeente moeten besluiten: dit jaar geen najaarskermis.”

Uw mening
Uw mening