Gouden klinker voor Joyce

Deze zomer komen er honderd gouden klinkers bij in de Jozefstraat. Ze staan symbool voor Delftenaren die door hun inzet of initiatief een verbindende rol spelen in de stad. En daarmee Delft een beetje mooier maken. Zoals Joyce Biekram – die als vrijwilliger actief is bij onder meer het Reinier de Graaf ziekenhuis en De Zonnebloem.

Liefde, aandacht en verbinden – dat is waar Joyce Biekram zich graag door laat leiden. “Ze geven je vaak een nieuwe kijk op situaties. Een goed leven draait niet om een leven zonder pijn of verlies, maar om hoe je met pijn en verlies omgaat – met liefde en aandacht. Dan kunnen pijn en verlies je zelfs sterker maken. Als vrijwilliger op de afdeling Neurobraincare van het Reinier de Graaf ziekenhuis help ik mensen daarbij. Daar ben ik een luisterend oor voor degenen die willen praten over hun nieuwe leven met een hersenbeschadiging of -afwijking.”

Contacten

En ook als vrijwilliger bij De Zonnebloem | Delft-West biedt ze ouderen een luisterend oor. Biekram verzorgt onder meer de PR en promotie voor Zonnebloem-activiteiten om vooral ouderen te enthousiasmeren om maatschappelijk actief te blijven. “Het afgelopen jaar was dat heel lastig vanwege corona. In de afgelopen coronaperiode hebben we bloemetjes gestuurd naar ouderen, boeken thuisbezorgd. Maar ze misten wel hun contacten. Vorige week hebben we voor het eerst weer een uitje voor ouderen kunnen organiseren – met elkaar, nog steeds op gepaste afstand, pannenkoeken eten (zie foto, red.). En ik ben wel heel blij dat we sinds een paar weken in Delft een ‘Zonnebloem-auto’ hebben, voor vervoer van mensen in een rolstoel – kunnen ze er tóch op uit met familie of vrienden.”

Jong blijven, wijzer worden

Waarom is het belangrijk om ouderen actief te houden? Biekram: “Ouderen worden steeds ouder en vormen een steeds grotere groep in onze samenleving – en dragen een vracht aan levenservaring met zich mee. Generaties kunnen van elkaar leren. Contacten tussen generaties kunnen ouderen jong houden, en jongeren wijzer maken – want van de levenservaring van ouderen kunnen ze natuurlijk wel wat opsteken. Daarom wil ik met De Zonnebloem contacten tussen jong en oud organiseren, deze generaties met elkaar verbinden. Ik ben ervan overtuigd: als we elkaar kunnen bereiken, kunnen we heel veel bereiken. Daar zet ik me met liefde voor in. En met aandacht.”

 

Kijk voor meer informatie op de website van De Zonnebloem | Delft-West.
De Jozefstraat ligt inmiddels vol met gouden klinkers. Achter elke klinker zit een gouden Delftenaar – én zijn of haar verhaal. De klinker van Joyce Biekram is de LOBI-klinker – liefde in het Surinaams. Kijk voor meer verhalen van gouden Delftenaren op de website van Delft is Goud (foto: Erwin Dijkgraaf).