Gouden klinker voor Omar en Orhan

Deze zomer komen er honderd gouden klinkers bij in de Jozefstraat. Ze staan symbool voor Delftenaren die door hun inzet of initiatief een verbindende rol spelen in onze stad. En daarmee Delft een beetje mooier maken. Zoals de buurtouders Omar Azarkan en Orhan Yasar doen – zij kregen uit handen van burgemeester Marja van Bijsterveldt een gouden klinker.

Omar Azarkan (links): “Rond 2006, 2007 gebeurden er in de Chopinlaan vervelende dingen. Jongeren zetten er de boel op stelten – harde muziek, vernielingen. De politie kon weinig uitrichten. Zo kon het niet langer. Met een aantal ouders uit de buurt zijn we met de jongeren gaan praten. Dat hielp. Ze luisterden. Sindsdien zijn ouders als buurtouder betrokken bij het wel en wee van de buurt. Fungeren we als extra ogen en oren in de wijk – en mond, want het is belangrijk om mét de jongeren te praten, niet óver de jongeren."

Verschil

"We doen drie maal per week een ronde door de wijk en zetten ons in bij bijzondere gelegenheden, zoals tijdens de ramadan laatst – ja, met lege maag! – of tijdens de jaarwisseling. Wat het buurtouderschap mij heeft laten zien, is dat je best wel het verschil kunt maken. Wij traden op omdat we onze wijk terug wilden. Dat is gelukt. Vergeleken met 15 jaar geleden is Buitenhof nu een wijk waar het prettige wonen is. Niet alleen dankzij ons hoor, maar ook dankzij andere organisaties die energie steken in Buitenhof.”

Respect

Orhan Yasar: “Als buurtouder werk je nauw samen met andere partijen – met Jesper, onze geweldige wijkagent, met Delft voor Elkaar. Daar hebben we goed contact mee. Als ze ons nodig hebben, komen we. We hebben Jesper ook in contact gebracht met onze jongeren. Die contacten gaan heel goed. Ik ben zelf 6 jaar geleden buurtouder geworden, tijdens een Buitenhof-voetbaltoernooi. Wij nemen onze jongeren serieus, zij respecteren ons. En als een rustig gesprek niet werkt, gaan we naar hun ouders – we kennen alle ouders en jongeren in de wijk."

Gezien en gewaardeerd

Het is leuk om iets te doen in de wijk, voor de wijk. En natuurlijk ook heel leuk dat dat gezien en gewaardeerd wordt, want zo voelt de gouden klinker wel – dat we het niet voor niets doen, maar dat het wel degelijk zin heeft om je in te zetten voor een leukere buurt, een leukere stad. En als dan onverwachts de burgemeester voor je deur staat, om je te vertellen dat je een gouden klinker hebt gekregen… – trots! Ik heb al een foto gemaakt van mijn klinker in de Jozefstraat – de ORHN-tegel. Mooi hè?”


De Jozefstraat ligt inmiddels vol met gouden klinkers. Achter elke klinker zit een gouden Delftenaar – én zijn of haar verhaal. Kijk voor meer verhalen van gouden Delftenaren op www.delftisgoud.nl/verhalen