Groene oase in Orinocostraat

Rachel Ege en haar buren in de Orinocostraat in Delft wonen binnenkort in een prachtige groene oase. Tijdens de Groene Droom Challenge van De Klimaatmaat kwam de buurt met een uitgebreid plan. Ze richten de straat zo in dat het bestand is tegen het veranderende klimaat. Bovendien is het er heerlijk verblijven voor mens én dier. Met hun plan sleepten ze de hoofdprijs binnen.

Meer groen

“Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te verblijven. Maar het is ook pure noodzaak”, zo laat wethouder Frank van Vliet weten. “We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Meer groen draagt daaraan bij.” Met de hoofdprijs van € 8000 komen er onder meer groendaken- en gevels, regentonnen, beplanting, bijen- en wormenhotels en looppaden voor egels.

Tweede prijs

Ook de Kuyperwijk krijgt een groene opknapbeurt. Simone van der Reijken stuurde een plan in om de daken in haar wijk te vervangen voor groendaken. Met de tweede prijs en een geldbedrag van € 3000 gaat een groot aantal groene daken worden aangelegd. Dat betekent dat er meer regenwater wordt opgevangen, meer fijnstof wordt gebonden en een toename aan biodiversiteit. 

Drie derde prijzen

Op de derde plek zijn er drie prijswinnaars. Zij krijgen elk een bedrag van € 1750. Dennis van Leeuwen gaat samen met de buurt groene dakpannen aanleggen in de Havanastraat. Tineke Meerman gaat een tuin aanleggen volgens de principes van permacultuur. Ze gaat bijvoorbeeld water opvangen met een groendak en wadi in de Olofsbuurt. Sandra Heuvelman gaat met haar buren in de Raad van Europalaan aan de slag. Zij gaan groene daken aanleggen

In tuin en op balkon

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Meer groen zorgt ervoor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op de gezondheid. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn; ze gooien het roer radicaal om.

Uw mening
Uw mening