Historische vrouwen in Prinsenhof

De vrouwen rond Willem van Oranje waren niet alleen moeder of huwelijkskandidaat met bruidsschat. Ze waren gesprekspartner, hun mening deed ertoe en ze speelden een belangrijke rol in het leven van Willem van Oranje. Dat blijkt uit acht originele brieven die Museum Prinsenhof Delft vanaf 1 oktober toont in de presentatie ‘Historische Vrouwen’.

In de presentatie zijn onder meer brieven te zien van zijn echtgenotes, zijn moeder Juliana van Stolberg en zijn dochter Emilia van Nassau. De brieven worden getoond samen met portretten en verhalen van vrouwen uit het Delft van nu. Door deze verhalen naast elkaar te presenteren, laat het museum zien dat thema’s als liefde, succes, moederschap en rouw vrouwen van alle tijden met elkaar verbindt.

Delftse Blik

Historische Vrouwen is het eerste themajaar van het vierjarige project De Delftse Blik, dat het museum dit jaar op Internationale Vrouwendag lanceerde. Het museum kiest daarbij de Willem van Oranje-collectie als uitgangspunt, omdat deze museumpijler verbonden is aan actuele thema’s: vrouwen (2021), vrijheid (2022) en veiligheid (2023).

Openingsmiddag

Op 30 september is er een openingsmiddag via livestream, met verhalen van onder anderen historici Femke Deen en René van Stipriaan. De middag wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en de Koninklijke Verzamelingen. Het programma duurt van 13.30 tot 16.30 uur. Op de websites van De Delftse Blik en Museum Prinsenhof Delft leest u meer informatie en kunt u zich ook aanmelden voor de livestream.  

Alle verhalen van de historische en hedendaagse vrouwen zijn te lezen op de website van De Delftse Blik.