Hoofdrol Delft in expositie Vermeer

Museum Prinsenhof Delft organiseert in het voorjaar van 2023 een ambitieuze tentoonstelling over het leven van Johannes Vermeer. Er zijn onder meer topstukken te zien van Delftse schilders, Delfts aardewerk en Delftse tapijten. Het laat een beeld zien van het bruisende stadsklimaat in de 17de eeuw. Tegelijk is er een grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Grote bloei

Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: “Wereldwijd zijn er al vele tentoonstellingen gewijd aan het werk van Vermeer, over het mysterie rond zijn werkproces, zijn inspiratiebronnen en mogelijke leermeesters. Voor het eerst staat de context waarin hij zijn schilderijen maakte centraal. Met de tentoonstelling Het Delft van Vermeer kijken we specifiek vanuit een cultuurhistorisch perspectief naar Johannes Vermeer. Nergens kan dit verhaal beter worden verteld dan in Delft. Dit is de plek waar deze Delftse meester is geboren en tot grote bloei kwam."

Thema’s en personages

De tentoonstelling wordt opgebouwd aan de hand van drie thema’s. Het gaat dan onder andere over het persoonlijke leven van Vermeer. Ook het artistieke klimaat en het sociaaleconomische klimaat in de stad komen aan bod. Elk thema wordt ingeleid aan de hand van een persoon die Vermeer kende. Het museum laat zien hoe het leven van Vermeer in Delft eruit moet hebben gezien. De expositie vindt plaats van 10 februari tot en met 4 juni 2023. Er komt ook een programma in de stad. Dat gebeurt in samenwerking met Delftse ondernemers en culturele organisaties.

Vermeer in het Rijksmuseum

In het voorjaar van 2023 heeft het Rijksmuseum een overzichtstentoonstelling over Johannes Vermeer. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van het museum. Met bruiklenen vanuit de hele wereld belooft dit de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit te worden. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Mauritshuis.