Hulp voor gedupeerden toeslagenaffaire

De gemeente wil Delftse gedupeerden van de toeslagenaffaire helpen. Gedupeerde ouders kunnen zich aanmelden bij de gemeente als zij door de toeslagenaffaire andere problemen hebben gekregen.

De Belastingdienst heeft tussen 2005 en 2019 duizenden ontvangers van kinderopvangtoeslag onterecht als fraudeur aangewezen. Daardoor kregen deze ouders geen kinderopvangtoeslag meer en moesten veel ouders de toeslagen ook nog terugbetalen. Veel gezinnen kregen daardoor grote financiële problemen.

Herstelregeling

In december is aangekondigd dat gedupeerde ouders € 30.000 euro krijgen als compensatie. Dat bedrag zal worden uitgekeerd aan ouders die bij de Belastingdienst al bekend zijn als gedupeerde. Gedupeerde ouders die nog niet bekend zijn en geen contact hebben gehad met de Belastingdienst, moeten zich zelf aanmelden bij de Belastingdienst voor de herstelregeling. Dat kan via de website van de Belastingdienst, of bel 0800 2 358 358 (gratis).

Zelf aanmelden bij gemeente

Veel gezinnen kwamen door de toeslagenaffaire niet alleen in de financiële problemen. Zij werden bijvoorbeeld ziek, of raakten hun baan kwijt. De gemeente Delft komt graag in contact met deze ouders. Helaas weet de gemeente niet welke ouders gedupeerd zijn, omdat de Belastingdienst geen persoonsgegevens mag doorgeven. Voor zover bekend zijn er 58 gedupeerde ouders in Delft. Bent u ook gedupeerd door de Belastingdienst? Meldt u zich dan bij de gemeente. Dat kan via de speciale pagina over de toeslagenaffaire op de website. Het is belangrijk dat zij zich melden, aldus wethouder Karin Schrederhof. “Het liefst nemen we zelf direct contact op om hulp aan te bieden. Bijvoorbeeld bij schulden of voor een doorverwijzing naar een andere hulpverlener. Maar omdat dat nu eenmaal niet kan, is het belangrijk dat ouders zich zélf bij ons melden. Ze staan er niet alleen voor!”


Online bijeenkomst voor gedupeerden
Op 19 januari 2021 van 20.00-21.30 uur organiseert de Belastingdienst een online bijeenkomst voor gedupeerde ouders. Zij kunnen dan vragen stellen aan Alexandra van Huffelen (staatssecretaris van Toeslagen), Anne Coenen (directeur van de herstelorganisatie bij Toeslagen) en Julien Spliet (programmadirecteur Beleid & Uitvoering Herstel Toeslagen). Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via de website van de Belastingdienst.

 

Uw mening
Uw mening