‘Je kunt meer met je smartphone’

Wie online mee wil doen in de digitale wereld kan bijna niet zonder smartphone of tablet. Maar hoe zorg je ervoor dat beginners de vele mogelijkheden ervan ontdekken en deze optimaal gebruiken? De Delftse start-up DigiHandig kwam met de oplossing: een app die beginnende gebruikers helpt om meer te leren over de telefoon of tablet en ze digitaal vaardiger maakt.

Het bedrijf is onderdeel van het New Future Lab, gevestigd in het Kabeldistrict aan de Schieweg in Delft. Het is een ontmoetingsplaats waar overheden, bedrijfsleven, onderwijs en onderzoeksinstellingen bouwen aan een nieuwe toekomst. De jonge onderneming deed in 2020 mee aan een prijsvraag van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. En won! "Het ministerie daagde ons uit om een oplossing te vinden die familieleden en vrijwilligers zouden kunnen gebruiken om anderen te helpen kennismaken met de digitale wereld", laat Kristel Thieme van DigiHandig weten. “We zagen dat er geen leermiddelen bestonden, waarbij je in je eigen tempo en in een veilige omgeving de mogelijkheden van je telefoon of tablet kunt ontdekken.”

Gulden middenweg

“Je moet het vaak in je eentje uitzoeken. Of er moet iemand naast de beginnende smartphonegebruiker zitten om uit te leggen hoe de telefoon werkt. De eerste manier kost veel tijd en kan frustrerend zijn waardoor mensen afhaken. En de helper is er ook niet altijd. DigiHandig is de gulden middenweg. We beloven dat leren over je smartphone en tablet eenvoudiger en leuker wordt. Van videobellen of routes plannen tot hoe je apps kunt installeren of online boodschappen of bankzaken kunt doen.”

Korte lesjes

“We hebben bijna obsessief gekeken en gedacht vanuit de gebruiker. Het is daarom een zeer eenvoudige en handige app geworden. Je leert in korte lesjes van maximaal vijf minuten meer over je telefoon of tablet. Het is veilig en je kunt niks fout doen. Heel handig voor mensen die nog geen toets durven in te drukken. Bovendien kun je blijven oefenen. Net zo lang tot je het gevoel hebt het onder de knie te hebben.”

Een nieuwe wereld cadeau

“De digitale wereld is voor veel mensen een grote onbekende. Ze durven niet mee te doen terwijl ze misschien wel heel graag zouden willen. Waar de een bijna vanzelf een app installeert of online een bestelling doet, blijven nog miljoenen Nederlanders te ver achter. Zij kunnen niet zonder de hulp van bijvoorbeeld zoon of dochter of die handige buurman of buurvrouw. Met de app maken we duidelijk dat een smartphone of tablet niet zomaar een product is. We laten zien welke waarde zo’n toestel heeft, we willen mensen verleiden om de stap in de digitale wereld te maken. Dus als je digitaal handig bent, help dan iemand even met het installeren van de app. In vijf minuten geef je iemand een hele nieuwe wereld cadeau.”

Niet iedereen

Thieme weet dat niet heel Nederland aan de smartphone, tablet of zelfs computer zal gaan. “Er blijven altijd mensen die in de digitale wereld hulp nodig hebben”, zegt ze. “Digitale ontwikkelingen gaan razendsnel en zijn soms niet bij te houden. Daarom zet de overheid onder andere in op het Informatiepunt Digitale Overheid. In Delft kun je terecht in de bibliotheek aan het Vesteplein. Daar kun je, met hulp, van alles regelen op het internet. En dan is er ook nog het telefoonnummer 0800 - 1508: dat is de DigiHulplijn van de Rijksoverheid. Daar kun je op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur terecht met vragen over smartphone, tablet, computer en laptop. Die informatiepunten zullen nu en in de toekomst nodig blijven. Maar DigiHandig ook.”

Download de app

De DigiHandig-app is beschikbaar in de appstores of via de website van DigiHandig. Meer leren over de smartphone en tablet? Installeer de app zelf of vraag een bekende om hulp bij de installatie. Handig voor iemand die u kent? Vertel diegene over DigiHandig en help kort om de app te installeren.


‘Er gaat een wereld voor je open’
Kees ’t Hart (77, foto) ruilde twee jaar geleden zijn gewone telefoon in voor een smartphone: “Ik wilde weten wat ik er allemaal mee kon. In het begin kon ik niet overweg met dat ‘kreng’, maar uiteindelijk kwam ik er wel uit. Het is in het begin even doorbijten, maar je moet doorzetten en je niet laten kisten. Ik zeg altijd: zolang er geen rook uitkomt, is er niks aan de hand. En gaat hij een keer op ‘zwart’, dan zet je ‘m gewoon weer aan. Nog een tip: schaam je niet voor je fouten, want die maken we allemaal.”
Hij noemt DigiHandig een gebruiksvriendelijke app waarmee je goed kunt oefenen om de smartphone te leren kennen. “Ik ben begonnen met contacten toe te voegen. Dan heb je de namen en telefoonnummers bij de hand en kun je met anderen communiceren. Dat voorkomt eenzaamheid, zeker bij ouderen. Er zitten nog veel meer lessen in de app, maar daar moet je rustig de tijd voor nemen. Ik zou DigiHandig zeker aanraden. Er gaat een hele nieuwe digitale wereld voor je open.”