‘Je niet blind staren, maar focussen’

De coronacrisis was voor de horeca één groot drama. Hoewel? ‘We hebben het afgelopen anderhalf jaar geleerd nieuwe kansen te zien voor de toekomst. Door iets verder te kijken dan corona.’ Jarl Broekhuizen van Sevenhills heeft met zijn partner en mede-eigenaar Kimberley van de Merwe en zijn personeel van de nood een deugd gemaakt.

En toen was daar ineens corona, maart 2020. Nederland ging ‘op slot’. “Het overviel ons niet compleet”, zegt Broekhuizen. “Landen om ons heen gingen voor ons al in lockdown. We hadden er wel al over nagedacht: wat kunnen we doen als we in lockdown gaan? We begonnen maar met het pand opknappen. De vloer, schilderwerk. Maar de lockdown ging langer duren dan we hadden verwacht of gehoopt.”

Alternatief

Om toch iets te verdienen, ging Sevenhills maaltijden bezorgen. Maar dat was het niet helemaal. Broekhuizen: “Het aanbod was zo groot, wij waren niet het enige restaurant dat ging bezorgen. We hadden een alternatief nodig. Dat werden, na vallen en opstaan en het concept aanpassen, thuispakketten die al voor 98 procent klaar waren. Je hoefde ze thuis alleen nog maar in de oven te doen. Dit sloeg aan.”

Prettige Kerst

Het leverde Sevenhills een zeer prettige Kerst en enorm veel werk op. “In ons restaurant hebben we 75 plaatsen. Een goede Kerst betekende voor ons 75 gasten, 75 diners. Afgelopen Kerst hebben we ruim 650 maaltijdpakketten verkocht voor thuis. Zo veel gasten hadden we nooit allemaal kunnen bedienen in ons restaurant.” Leuk, maar er zit natuurlijk wel minder marge op de thuispakketten. “Dat klopt. Het was ook meer werk. We moesten de pakketten klaar maken en bezorgen. En we liepen de omzet op de drankjes mis. Maar we hadden wel werk!”

Boost

Daarnaast bood de coronaperiode ook tijd om één van de specialiteiten van het restaurant een bijzondere boost te geven. “Wij hebben 45 verschillende merken gin in huis. En nu hebben we ook ons eigen Sevenhillsgin laten maken. We bieden nu ook naast onder meer een high tea ook een high gin aan, zoals je die nergens anders kunt proeven.”

Flexibel

Corona lijkt nu op z’n retour. Sevenhills draait weer als vóór corona – de vaccinatiebewijzen en coronatesten daargelaten. Alles weer terug naar het oude? “Nee! Toen we weer open mochten, zijn we de thuispakketten blijven aanbieden. Dat heeft ons ook nieuwe gasten opgeleverd. Het succes is denk ik de flexibiliteit. We bezorgen de thuispakketten ’s middags. Maar wanneer je ze in de oven stopt, kun je helemaal zelf bepalen. Terwijl je, als je een maaltijd laat bezorgen, die meteen moet opeten. Terwijl je niet precies weet wannéér je maaltijd wordt bezorgd.”

Sevenhills 2.0

Natuurlijk, de coronaperiode was geen rozengeur en maneschijn. Broekhuizen: “Maar het heeft ons wel kritisch laten kijken naar onze bedrijfsvoering, naar nieuwe mogelijkheden. We vonden het belangrijk om zichtbaar te blijven en waren dan ook elke dag open, als take-away. En met de steun vanuit het Rijk zijn we de periode goed doorgekomen. We hebben ons pand geüpdatet, en ook online hebben we ons geüpdatet – Sevenhills 2.0. We hebben niemand hoeven te ontslaan, sterker: ons personeelsbestand is gegroeid! Ik denk dat we hebben geleerd om te focussen. Op wat wél kan, op oplossingen, in plaats van ons blind te staren op problemen. Op wat níet kan.”

Terrassen

En, over niet alles weer terugbrengen naar het oude gesproken: Broekhuizen heeft ook nog een suggestie voor de gemeente. “Dat de gemeente ons de mogelijkheid bood om onze terrassen uit te breiden, was een prima zet. De vraag is of het terugbrengen van de terrasomvang naar die van vóór corona dat ook is. Laten we blijven kijken naar wat wél kan, in plaats van naar wat niet kan. De terrassen maken de stad een stuk gezelliger, zijn goed voor de werkgelegenheid en maken Delft veel aantrekkelijker. Laatst hoorde ik een terrasbezoeker zeggen: Delft is écht een leuk stadje met z’n historie en pittoreskheid. Maar je moet er wel wat te eten en te drinken bij hebben. Ik denk dat ‘ie gelijk heeft.”


Meer ondernemersnieuws? Meld u aan voor een gratis abonnement op de ondernemersnieuwsbrief N@twerk Delft.