Keti Koti ont-ketent

Op 1 juli is het Keti Koti. Dan wordt herdacht/gevierd dat op 1 juli 1863 de slavernij werd afgeschaft. Het is vergelijkbaar met de herdenking en viering op 4 en 5 mei. Slavernij werd weliswaar afgeschaft, maar slaven moesten nog wel hun slavernij afkopen. Ze moesten nog tien jaar ‘in dienst’ blijven bij hun slavenhouder. Pas in1873 werd het staatstoezicht beëindigd. Vooruitlopend op de grootse viering en herdenking van 150 jaar leven in vrijheid volgend jaar, organiseert CANIDREAM dit jaar al activiteiten rond Keti Koti.

Voor het eerst vinden activiteiten op deze schaal plaats in Delft. Een theatervoorstelling in Theater de Veste op 24 juni. En op 1 juli een feestelijke muzikale parade vanaf het Poptapark in Voorhof naar wijkcentrum Culture in Buitenhof. Daar wordt vervolgens de afschaffing herdacht en de vrijheid gevierd.

Donkere bladzij

“Goed dat Keti Koti in Delft sinds dit jaar zo veel aandacht krijgt”, zegt Jim Jansen van CANIDREAM. “Want de slavernij is een donkere bladzij in onze gezamenlijke geschiedenis. De VOC heeft Delft veel welvaart gebracht. Die geschiedenis vind je nog terug in het straatbeeld. Beelden en symbolen op statige panden verankeren dit verleden. De donkere kant van de VOC was de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij. Te weinig mensen zijn zich daarvan bewust. Vooral de naweeën hiervan in de hedendaagse maatschappij zijn zorgelijk, in de vorm van ongelijkheid, racisme en discriminatie. Daarom is het goed om Keti Koti met elkaar te herdenken en te vieren. We vieren dat we vrij én gelijkwaardig zijn.”

Bewust

Het vieren en herdenken begint dus al op vrijdag 24 juni, met de voorstelling ‘Keti Koti 1873: verbinden door te verbreken'. Deze voorstelling voor jong en oud staat volledig in het teken van Keti Koti. Met muziek, dans, storytelling en traditionele Surinaamse klederdracht. Vanaf binnenkomst wordt het een ervaring om nooit te vergeten, aldus Jansen. “Na afloop weet je meer, ben je je meer bewust van hoe slavernij de vier of vijf generaties daarna heeft beïnvloed, en: je kunt helpen om een belangrijk goed doel te ondersteunen. Welk doel? Kom op 24 juni naar De Veste, dan merk je het vanzelf!”

Stilstaan en vieren

Of loop op 1 juli mee met de herdenkingsparade vanaf het Poptapark naar wijkcentrum Culture. De parade vertrekt rond 15.30 uur vanaf het Poptapark. Een Surinaamse kaseboband zal ervoor zorgen dat het een swingende parade wordt. Culture is al vanaf 15.00 uur open. Er is muziek, er zijn kinderactiviteiten, er is een expo en natuurlijk lekker eten.
Als de parade bij Culture aankomt, wordt Keti Koti herdacht. Ook is er een lezing. Jansen: “En daarna gaan we Keti Koti vieren! Met optredens van Delftse artiesten. Iedereen is welkom, want Keti Koti maakt deel uit van ons gezamenlijk verleden. Laten we samen stilstaan bij ons slavernij-verleden, en laten we samen onze vrijheid vieren!”


Kijk voor meer informatie op de website van CANIDREAM.

 

 

Uw mening
Uw mening