Kom kennismaken met noodopvang

De noodopvang voor asielzoekers en statushouders aan de Heertjeslaan in Delft is geopend sinds 3 september. Nu de bewoners hun draai hebben gevonden, breekt een nieuwe fase aan. Bijvoorbeeld kennismaken met de buren.

Die eerste ontmoeting begon al op 24 september, Nationale Burendag. De buren van softwarebedrijf Exact bestelden brownies bij het sociale cateringbedrijf Firma van Buiten, namen deze mee naar de opvang en kwamen kennismaken. Ze brachten ook bekers en mokken mee, dingen die de bewoners goed kunnen gebruiken in het dagelijks leven. Delft voor Elkaar organiseerde een kledingmarkt. Bewoners konden er voor een klein, symbolisch bedrag iets kopen. 

Buurt verkennen, boodschappen doen

“Momenteel gaat het goed”, zegt Saladin Ben Charifa (rechts op de foto) van het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. “We organiseren bijvoorbeeld bijeenkomsten waar we de bewoners meer vertellen over Nederland, hoe het hier werkt en wat de rechten en plichten zijn. Ook organiseren we activiteiten met Sinterklaas en Kerstmis. Maar de bewoners hebben ook hun dagelijkse dingen. Sommigen zijn bezig met de asielprocedure, ze doen boodschappen of verkennen de buurt, lopend of op de fiets. En wie kinderen heeft, brengt ze naar school en haalt ze weer op. Er wonen hier ook statushouders. Zij zijn bijvoorbeeld bezig met een huurcontract voor een woning. Sommige statushouders hebben werk en zijn ’s ochtends al vroeg weg, anderen oriënteren zich op een studie.”

Iemand die je begrijpt

Femke Kleijweg van de Firma van Buiten (links op de foto) laat weten al snel contact te hebben opgenomen met het COA. Het bedrijf is een sociale onderneming en wil graag iets betekenen voor de nieuwe buren. “Het eerste idee is om in het nieuwe jaar te kijken of we samen een keer kunnen gaan koken of koffiedrinken. Dan doen de bewoners meer sociale contacten op en ze kunnen een begin maken om Nederlands te praten. Wij bieden dagbesteding aan en hebben hier mensen werken die in dezelfde situatie hebben gezeten. Die ook ooit vluchteling waren. Hoe fijn is het om iemand te kennen die jou snapt of die begrijpt wat je mist? Hij of zij weet bijvoorbeeld waar je kunt gaan sporten of waar je eten of drinken kunt kopen uit je eigen land. Het zijn vaak kleine gebaren die we maken, maar ze helpen wel enorm. Begin 2023 willen we beginnen. Eerst incidenteel, later misschien op structurele basis, als dagbesteding.”

Vraag en aanbod

Ben Charifa is razend enthousiast over het aanbod van de Firma van Buiten. Maar hij ziet ook nog andere mogelijkheden. “We willen Delftenaren en onze bewoners graag met elkaar in contact laten komen. Daarom heb ik het idee gekopieerd van die kaartjes die je in de supermarkt ziet hangen. Ik heb hier twee prikborden met vraag en aanbod. Als jij bijvoorbeeld gitaarleraar bent en je wilt hier lesgeven, dan ben je van harte welkom. Wil je bewoners bij jou thuis uitnodigen om voor ze te koken? Stuur een mailtje naar delft@coa.nl met je naam en telefoonnummer. Dan zorg ik ervoor dat jouw aanbod hier op het prikbord komt.”

Betrokken bij de omgeving

Annemarije Derogee van softwarebedrijf Exact laat weten dat het bedrijf meedoet om op lange termijn van waarde zijn, zowel voor klanten, collega’s, partners als de samenleving. “Dat is wat telt. Daarom willen we verantwoord ondernemen en doen we zaken met respect voor elkaar en het milieu. We staan als organisatie midden in de maatschappij en vinden het belangrijk om betrokken te zijn bij onze omgeving. Samen met onze collega’s maken we het verschil en dragen we actief bij aan de samenleving.”

Sterk en dapper

Saladin besluit: “Weet je, deze mensen zijn sterk. Het feit dat ze van zover komen, laat zien dat ze intelligent en dapper zijn en doorzettingsvermogen hebben. Zij hebben dingen meegemaakt, die jij en ik in Nederland nooit gaan meemaken. Iedereen kan, net als de Firma van Buiten en Exact, een steentje bijdragen. Help deze mensen om sterk te blijven. Zodat ze straks een goede start kunnen maken in de Nederlandse samenleving.”

Uw mening
Uw mening