Lekker naar buiten

Met de stijgende temperaturen groeit bij veel mensen ook het verlangen om lekker buiten te recreëren. Begrijpelijk, maar doe dat alleen op plekken die geschikt zijn en veroorzaak geen overlast voor buurtbewoners.

Houd rekening met elkaar

Vanwege corona hebben we veel binnen gezeten. We snakken naar frisse lucht en ontspanning. En met een zonnetje erbij lonken onze parken en plantsoenen in de stad en langs de waterkant. Steeds meer mensen genieten buiten met een picknickmand en soms met een muziekje. Prima natuurlijk, Maar de gemeente krijgt ook klachten over herrie en rommel. En dat is niet zoals we het graag zien. Daarom eigenlijk deze simpele oproep: Geniet van Delft, maar houd rekening met elkaar. Dan kan iedereen lekker naar buiten.

Veilig zwemmen

Met warm weer zoeken veel Delftenaren verkoeling bij het water. Zo lang er geen blauwalg is, is de plas in de Delftse Hout een fijne plek en veilige plek om het water op te zoeken. De Schie is dat zeker niet. Dat is een vaarweg. Er is geen ruimte om veilig te kunnen zwemmen en daarom is het verboden. Dit verbod geldt in de hele gemeente Delft, dus ook aan de Oostsingel, het Oostplantsoen en het Proosdijpad. De provincie is bevoegd gezag wat betreft het vaarwater. Voor informatie en meldingen over gevaarlijke situaties neemt u contact op met de provincie Zuid-Holland. Bel 070-4416622 of stuur een mail aan zuidholland@pzh.nl.

Nauwelijks zichtbaar

Op plekken waar wel in open water kan worden gezwommen, kan dat gevaarlijk zijn. Zeker in water waarin gevaren wordt, liggen er voor zwemmers grote risico’s op de loer. Voor een binnenvaartschipper zijn ze nauwelijks zichtbaar en een schip kan niet zomaar uitwijken of vaart minderen. Daarbij veroorzaken schepen een onderstroom die verraderlijk kan zijn en iemand onder het schip kan zuigen. Bovendien kun je gewond raken door obstakels of rommel in het water.

Boete

Vanwege deze gevaren is het onder meer verboden om te zwemmen in de vaargeul van rivieren en kanalen, in de buurt van wachtplaatsen en afmeerplekken van schepen, bij een brug, sluis, stuw of ballenlijn, in de route van een veerpont, in en rond een haven, in snelvaargebieden en op andere plekken die als verboden gebied gelden. Het is niet alleen gevaarlijk, maar het kan ook financieel flink oplopen. Op het springen vanaf een brug staat bijvoorbeeld een boete van € 150.

Overlast

Afval op straat kunt u melden bij de gemeente. Ervaart u overlast van hinderlijk gedrag van recreanten in de openbare ruimte dan kunt u dat melden bij politie en gemeente.  Kijk voor meer informatie over veilig zwemmen in natuurwater op zwemwater.nl