Loetje opent deuren in Arsenaal Delft

Het restaurant is gevestigd op een locatie om je vingers bij af te likken. En dat vingers aflikken kan nu ook letterlijk: restaurant Loetje, befaamd om z’n biefstukken, opende 28 april de deuren in het monumentale Arsenaal Delft (Armamentarium). In eerste instantie is alleen het terras geopend en kunnen gasten gerechten voor thuis bestellen. Als de coronaregels het toelaten heeft het restaurant ruim 200 zitplaatsen (binnen) en nog eens 125 plaatsen op het terras aan het water.

Een restaurant openen in coronatijd, dat klinkt wellicht nogal uitdagend. Toch is het verhaal van Loetje Delft vooral logisch, vindt projectleider Youri Postma namens Loetje. “We zijn al sinds 2016 bezig met deze locatie; wij bouwen en verbouwen restaurants voor tientallen jaren. Wij richten ons dus op de lange termijn en die ziet er hier in Delft allemaal heel goed uit. Dit is al filiaal nummer 22 van Loetje; we zijn ook nog bezig met een nieuwe locatie in Enschede. Natuurlijk hebben wij ook last van corona – wij moeten het nu helaas ook alleen hebben van afhaalmaaltijden en een flink deel van ons personeel zit thuis – maar wij kunnen gelukkig verder kijken dan alleen dit jaar.”

Voortdurend overleg

De verbouwing was uitdagend, vertelt Postma tijdens een rondleiding in het adembenemende pand. “Het Arsenaal is een Rijksmonument uit 1602; daarmee hebben we het ons niet makkelijk gemaakt. Het is natuurlijk een fantastisch mooi historisch gebouw dat behouden moet blijven, dat wilden en willen wij ook heel graag. Maar het betekende wel dat we voortdurend – en overigens heel goed – overleg hadden met Erfgoed over de renovatie: wat kan er wel, wat mag er niet, hoe passen we onze renovaties toe op een manier waarop het karakter van het gebouw optimaal behouden blijft? Je ziet hier nu dat onze aanpassingen vooral cosmetisch en functioneel zijn. Wij wilden immers dolgraag een filiaal op deze plek omdat het precies past bij onze filosofie: een goede kwaliteit biefstuk, met uitstekend personeel, op een A-locatie.”

Afhaalrestaurant

Rond die A-locatie, met de ingang aan de kade aan de Korte Geer, is Loetje nu nog met beperkingen geopend. Alleen het terras is toegankelijk, daarnaast kunnen gasten de online bestelde gerechten afhalen. Postma: “We hopen natuurlijk – net als alle andere horecaondernemers in Nederland – dat we zo gauw mogelijk helemaal open mogen, en dan kunnen we binnen ruim 200 gasten ontvangen, en daarnaast 125 op het terras.” Het binnengedeelte is overigens verdeeld in verschillende ‘compartimenten’, verschillende ruimten waarin nissen zijn gecreëerd, zodat de gast nergens het idee van ‘massaliteit’ krijgt. De moderne keuken is als het ware opgetild van de eeuwenoude vloer, noodzakelijk om aan de hygiëneregels te voldoen.
Bij binnenkomst in het restaurant valt vooral de karakteristieke, 14 meter lange bar, op. Een andere blikvanger is het fraai verlichte restaurantgedeelte op de binnenplaats met een glazen overkapping. Het lijkt qua uitstraling en allure wat op de Van der Mandelezaal in museum het Prinsenhof, en is naar wens af te sluiten voor exclusieve gezelschappen.

Concept

De restaurantketen Loetje heeft landelijk een groeiende schare fans, vooral dankzij de ossenhaasbiefstukken. En dat zal in Delft niet anders zijn, is de verwachting. Lars van de Bunt zal bij de start fungeren als filiaalmanager van Loetje Delft, een functie die hij combineert met die van filiaalmanager van Loetje Den Haag, waar hij sinds 1,5 jaar de scepter zwaait. Van de Bunt: “In de praktijk zal ik in elk geval de eerste maanden vooral hier in Delft te vinden zijn. Dit is natuurlijk een prachtlocatie en alle faciliteiten zijn top. Mijn taak is vooral om het Loetje-concept, we zijn immers onderdeel van een landelijke formule die op alle locaties dezelfde kwaliteit wil leveren, hier in Delft goed neer te zetten. Of het nu gaat om de biefstukken, de vegetarische gerechten of ‘Toetje van Loetje’: de klant moet door heel Nederland dezelfde Loetje-ervaring proeven. De ervaring die ik in Den Haag opdeed, neem ik daarbij mee. Daarnaast staat er al een heel team klaar met ervaring bij andere Loetje-filialen, zodat we straks optimaal kunnen starten.”

Anderhalve meter

Vanwege de coronaperikelen is Loetje Delft alvast compleet 1,5-meterproof ingericht. Projectleider Postma: “Oorspronkelijk hadden we bijvoorbeeld meer zespersoonstafels ingetekend. Maar vanwege de coronamaatregelen zijn we geswitcht en hebben we meer tweepersoonstafels aangeschaft. Daarmee ben je veel flexibeler qua opstelling. En doordat we verschillende gedeelten van het restaurant kunnen afsluiten, kun je bij ons ook terecht voor private dining of een exclusieve borrel.”


ArsenaalDelft bestaat straks uit drie gedeelten. Naast restaurant Loetje (aan de zuidpunt van het gebouw op de begane grond) zal het monumentale pand dienst doen als expositie-/conferentieruimte (op de eerste verdieping) en een hotel. Het hotel en de expositieruimte zijn overigens nog niet gereed. In het gebouw huisde tot 2013 nog het Legermuseum; oorspronkelijk deed het gebouw uit 1602 vooral dienst als artilleriemagazijn van de Staten van Holland en West-Friesland.

Meer ondernemersnieuws? Abonneer u gratis op de maandelijkse N@twerk, de digitale nieuwsbrief voor Delftse ondernemers - meld u aan!

 

 

Uw mening
Uw mening