Met taalmaatje sneller inburgeren

Bijna anderhalf jaar geleden kwam Ihab Almustafa (27) vanuit Syrië naar Nederland. Hij woont sinds juli in Delft. Inburgeren doet hij het liefst zo snel mogelijk. Drie dagen per week heeft hij Nederlandse les in Den Haag. En wekelijks oefent hij in DOK Voorhof met zijn taalmaatje, Ammar Taya.

Spreken

Almustafa kwam afgelopen september langs bij het Taalhuis DOK, in DOK Voorhof. “Ik had in een gesprek met de gemeente gehoord dat ze daar kunnen helpen met beter Nederlands leren. Ik heb veel aan de lessen bij Sagènn in Den Haag, maar daar gaat het vooral om grammatica, lezen en schrijven. Maar ik wil ook graag beter Nederlands leren práten – en daarvoor moet ik natuurlijk contact hebben met Nederlanders.”

Wachtlijst

Hij meldde zich voor een adviesgesprek bij Corien van Gelder van Taalhuis DOK. Van Gelder: “Toen Ihab me vertelde dat hij graag wilde oefenen met spreken, wist ik dat een taalmaatje iets voor hem zou zijn. Alleen hadden we nog een wachtlijst. Gelukkig was er toen net een training voor nieuwe vrijwilligers. Ammar was één van hen en dat leek me een leuke match.”

Eén-op-één

Ammar Taya (35) meldde zich als vrijwilliger bij Taalhuis DOK, omdat hij graag anderen helpt met inburgeren in de Nederlandse samenleving. “Ik ben zelf als jong kind met mijn ouders vanuit Irak hierheen gekomen. Goed Nederlands leren was voor mij geen enkel probleem. Maar ik zag wel hoeveel moeite mijn ouders ermee hadden. Om het voor anderen gemakkelijker te maken, ben ik dit vrijwilligerswerk gaan doen. Eerst in een Taalcafé in Den Haag. Maar dat was een heel grote groep. Taalhuis DOK past beter bij mij; ik vind één-op-één lesgeven veel leuker.”

Tolk

Nu spreken Almustafa en Taya elke dinsdagmiddag af in DOK Voorhof. Zo’n vijf kwartier praten ze en maken ze opdrachten uit een werkboekje dat speciaal voor taalvrijwilligers is gemaakt. Almustafa: “We zijn nog niet zo lang bezig, maar het helpt me echt. Ik leer van het maken van de opdrachten en van het samen praten. En als ik in de week ervoor ergens tegenaanloop in de taal, weet ik dat ik dit op dinsdag met Ammar kan bespreken.”

Nieuwe mensen opvangen

Om zo snel en goed mogelijk in te burgeren, bezoekt Almustafa ook nog het taallokaal, waar leerlingen van het Stanislas helpen. En hij werkt als vrijwilliger. “Dat doe ik ook bij Sagènn in Den Haag. Ik vang daar nieuwe mensen op en ben tolk.”

B1-niveau

In Syrië was hij maritiem ingenieur. Daarna heeft hij in Hongarije werktuigbouwkunde gestudeerd. En nu studeert hij opnieuw, om zo snel mogelijk zijn staatsexamen op B1-niveau te behalen. “Daarna zou ik heel graag een baan vinden in mijn eigen werkveld.”

Word taalmaatje!

Taalmaatjes zijn hard nodig: Taalhuis DOK is altijd blij met nieuwe aanmeldingen. En ze worden goed begeleid, verzekert Van Gelder. “We geven iedereen een training van drie avonden. Over didactiek, de doelgroep, hoe je iemand het beste kunt helpen met lezen, schrijven, luisteren en spreken. Als er een match is, hebben we regelmatig contact. En ik ben hier altijd, in DOK Voorhof, voor als iemand vragen heeft.”

Minimaal een uur per week

Als taalmaatje moet je minimaal een uur per week beschikbaar zijn. Daarnaast is het fijn als iemand open en nieuwsgierig is, een beetje geduld en inlevingsvermogen heeft en goed kan luisteren, vertelt Van Gelder. Een match duurt maximaal een jaar, zodat ook nieuwe mensen kans maken op een taalmaatje.

Aanmelden

Wilt u taalmaatje worden? De eerstvolgende training voor nieuwe taalvrijwilligers is op 17, 24 en 31 januari. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een intakegesprek via taalhuis@dok.info. 

Nieuwe Wet inburgering

Sinds 1 januari 2022 geldt de nieuwe Wet inburgering. Deze maakt onderscheid tussen vluchtelingen/asielstatushouders en gezins- en overige migranten. Voor vluchtelingen/asielstatushouders, zoals Almustafa, bepaalt en betaalt de gemeente de leerroute. Gezins- en overige migranten betalen zelf hun leerroute.

Persoonlijk plan

De gemeente maakt samen met u een persoonlijk plan, het plan inburgering en participatie (PIP). In het plan staat welke taallessen u volgt. En hoe u gaat meedoen in de samenleving. Bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk. Kijk voor meer informatie op de gemeentesite.  

Op de foto: links taalvrager Ihab Almustafa, rechts taalmaatje Ammar Taya in DOK Voorhof (foto: Erwin Dijkgraaf)