‘Mijn lichaam heeft geen antistoffen opgebouwd’

Als je jong bent en je wordt besmet met corona, is het niet meer dan een griepje. Tenminste, dat dacht de 23-jarig Sandra van Vliet. Daar denkt ze nu anders over. ‘Ik dacht dat ik stikte, ik zag me al aan de beademing liggen.’

In maart was Van Vliet bezig met een stage in een medisch centrum. Daarnaast werkte ze in een supermarkt. “Het medisch centrum en de supermarkt, dat zijn natuurlijk twee heel drukke plekken. Op één van deze plekken moet ik besmet zijn geraakt.” Ze kreeg het benauwd, de koorts liep op tot 39, 40 graden. “Doktoren dachten aan een longembolie. Ik kreeg puffertjes en het advies om thuis te blijven en pas als ik 24 uur klachtenvrij was, weer m’n stage en m’n werk op te pakken. Nou, ik ben 8 weken lang niet 24 uur klachtenvrij geweest. Op goeie dagen kwam ik tot 10, 12 uur zonder klachten – als ik me zo min mogelijk inspande.”

Geen antistoffen

Ze liet zich testen op corona, maar die was negatief – géén corona. “Maar ik bleef zo verschrikkelijk moe, m’n conditie holde achteruit. De testen in het begin van de corona-uitbraak waren nog niet 100 procent betrouwbaar. Ik ben na 8 weken naar een internist gegaan in het medisch centrum en vroeg of hij een bloedtest bij me wilde afnemen. De uitslag volgde een paar weken later. Deze test wees uit, dat ik corona heb gehad, en ook dat ik géén antistoffen had aangemaakt. Ik kan dus nog een keer corona krijgen – en ik zal alles doen om dat te voorkomen.”

Bewegen

Vrienden en vriendinnen opzoeken, dat moet maar even wachten. Eerst wil Van Vliet op adem en op krachten komen. Met hulp van haar moeder, die haar stimuleert om te bewegen. “Dan zegt mijn moeder: ‘Kom op, we gaan even wandelen.’ Maar ik merk dat ik nog een flink end te gaan heb”, zegt Van Vliet. “Paardrijden bijvoorbeeld is mijn lust en mijn leven. Maar na 10 minuten ben ik helemaal op. Ik moet geduld hebben.”

Impact

En voorzichtig blijven. Van Vliet heeft weliswaar zich als een doe-het-zelver door de corona-besmetting en de revalidatie gesleept, haar conditie én haar weerstand hebben nog steeds een achterstand. “En omdat ik geen antistoffen heb opgebouwd, behoor ik nu tot de risicogroep. Mijn grootste angst is om wéér besmet te worden. De afgelopen maanden waren al verschrikkelijk, en vanwege mijn verminderde weerstand zou een tweede keer nóg heftiger kunnen zijn. Een half jaar geleden dacht ik nog: ach, corona is een griepje – heb ik ook wel eens gehad. En ja, daar gaan jaarlijks ook mensen aan dood, vanwege onderliggend lijden. Nu weet ik wel beter. Corona heeft een enorme impact op je leven, ook zónder onderliggend lijden, ook als je nog jong bent.”

Moeilijk, maar nodig

Inmiddels gaat het wel beter met Van Vliet. Ze heeft ondanks corona haar stage weten af te ronden en een baan gevonden in de zorg. “Maar ik blijf me wel aan de regels houden. Ik houd afstand, vermijd zo veel mogelijk drukke plekken, was mijn handen stuk. Hoe moeilijk het ook is voor mensen van mijn leeftijd, ik wil ze toch meegeven: houd je aan de regels. Dat is gewoon nodig. Geloof me, corona is verschrikkelijk. Voor jezelf en voor anderen. Ik moet er niet aan denken om een ander hetzelfde aan te doen als wat ik zelf heb meegemaakt.”

Dit was het laatste verhaal uit de serie Delftenaren en corona. Kijk voor meer informatie op de corona-webpagina. Of bekijk het filmpje (foto: Alyssa van Heyst).

Uw mening
Uw mening