Nieuwe feiten over Johannes Vermeer

Er zijn twee nieuwe biografische feiten over Johannes Vermeer (1632-1675) boven water gekomen. Dat gebeurde tijdens de voorbereiding van de tentoonstelling Het Delft van Vermeer die vanaf 10 februari a.s. te zien is in Museum Prinsenhof Delft.

Uitvaart op stand

Oud-archivaris Bas van der Wulp ontdekte een nog onbekende inschrijving van Vermeer in het begrafenisregister van de Oude Kerk. Daaruit bleek dat de kunstenaar een uitvaart op stand kreeg, vermoedelijk betaald door zijn moeder. De vondst over de uitvaart is opmerkelijk. Er is in de afgelopen honderd jaar al door tientallen mensen onderzoek gedaan. Van der Wulp werkte 45 jaar voor het archief en spreekt van een ‘klappertje’. Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: “Er is al zoveel over Vermeer uitgezocht dat álles wat je over de kunstenaar vindt eigenlijk al nieuws is."

Herberg Mechelen

In een archiefstuk met schadevermeldingen vond medewerker Babs van Eijk van Museum Prinsenhof Delft dat Vermeers moeder Digna Baltens van de Staten van Holland een financiële vergoeding ontving. Ze kreeg die vergoeding een jaar na de verwoestende kruitramp, De Delftse Donderslag, die in 1654 plaatsvond. Het geld was voor de geleden schade aan Herberg Mechelen. Zij runde de herberg na het overlijden van haar man en woonde er nog. Beide archiefstukken zijn te zien in de expositie Het Delft van Vermeer.