Nieuwe kabels en leidingen binnenstad

De binnenstad krijgt de komende jaren nieuwe ondergrondse kabels en leidingen. Netbeheerder Stedin, Evides Waterbedrijf en de gemeente werken daarbij intensief samen. Ze willen daarmee de overlast voor bewoners, ondernemers en bezoekers zo veel mogelijk beperken. En de binnenstad bereikbaar houden en middelen en mensen efficiënt inzetten.

Betrouwbaar gasnet

Stedin vernieuwt vóór 2028 alle oude brosse gasleidingen om het gasnet klaar te maken voor de toekomst. Trudy Onland (midden) van Stedin ziet uit naar de samenwerking. “In de binnenstad van Delft vervangen we in totaal 16 kilometer aan oude gasleidingen voor een nieuw gasnet van modern materiaal. We vervangen waar nodig ook elektriciteitskabels. De werkzaamheden slagen alleen als we het samen doen.”

Schoon drinkwater

Evides vervangt in totaal 15 kilometer aan oude drinkwaterleidingen, stelt algemeen directeur Annette Ottolini (links): “Daarmee zorgen we dat er ook in de toekomst voldoende en kwalitatief goed water uit de kraan komt. Door samen te werken met Stedin en de gemeente willen we de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk beperken. Bovendien is het efficiënt om samen te werken in deze tijd van schaars personeel en schaars materiaal.”

In gesprek met omgeving

Bewoners en ondernemers in de binnenstad ontvangen tijdig bericht over geplande werkzaamheden. Wethouder Frank van Vliet (rechts op de foto): “We hebben veel aandacht voor de omgeving. Bewoners met vragen kunnen bij een centraal aanspreekpunt terecht. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met ieders wensen en belangen. Maar overlast kunnen we helaas niet geheel voorkomen. Daarvoor vragen we ook begrip van onze inwoners.”

Planning

Uitvoerder BAM Infra Nederland is in oktober gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de eerste fase. Die vindt plaats aan het Achterom, de Lange Geer en Breestraat. BAM vervangt eerst de hoofdleidingen voor gas en water. Daarna sluit de uitvoerder de nieuwe hoofdleidingen aan op de aansluitingen van woningen/panden. Ten slotte legt de gemeente de drainage aan. Dit is nodig om het grondwaterpeil in de binnenstad beter te reguleren. De werkzaamheden moeten in 2028 gereed zijn.