'Nieuwe tijd' in stadskantoor

De publiekshal van het stadskantoor is sinds woensdag een blikvanger rijker: een originele tijdsaanduider, ontworpen door leerlingen uit groep 8 in schooljaar 2019-2020 van basisschool Het Mozaïek Hof van Delft.

Twaalf iconische gebouwen

Het ontwerp bestaat uit een rijtje van twaalf iconische Delftse gebouwen. Zij lichten tijdens de dag langzaam één voor één op. Het geeft een historisch beeld van Delft en is een geheel nieuwe manier om de tijd af te lezen. De tijdsaanduider is gebouwd door digitaal ontwerpbureau Kiss the Frog, aangestuurd door de ontwerpers, de leerlingen dus. De tijdsaanduider is in januari 2020 tot winnaar uitgeroepen van project TIJD.

Tijd zichtbaar maken

De gemeente Delft vroeg voor dit project acht schoolklassen hoe je ‘tijd’ zichtbaar kunt maken in het stadskantoor. Want daar is geen klok. Het Wetenschapsknooppunt TU Delft zag daarin een uitgelezen mogelijkheid voor het maken van een nieuwe lessenreeks. De lessen maken gebruik van ontwerpmethodes die ook de basis vormen voor vakken aan de TU Delft.

Elke dag te zien

De leerlingen werkten 2 tot 3 maanden aan de ontwerpvraag, begeleid door hun leerkrachten en gastdocenten. Ze werkten volgens een ontwerpproces: creatieve sessies, interviews met de doelgroep en een pakket van eisen en wensen. Ze bouwden prototypes van de ontwerpen en elke klas koos een ontwerp om te presenteren voor de vakjury. Die bestond uit vertegenwoordigers van TU Delft en de gemeente Delft.

Samenwerking

Project TIJD is een samenwerkingsproject van DOK met het Wetenschapsknooppunt TU Delft. In het Wetenschapsknooppunt TU Delft werken medewerkers, onderzoekers en ontwerpers van de TU Delft samen met leerkrachten basisonderwijs aan projecten. Daarbij staat het ontwerpproces centraal. Doel is om zowel leerlingen als leerkrachten te stimuleren in creatief denken, ontwerpen en onderzoeken.