‘Nog beter Nederlands leren spreken'

Hoe kun je nieuwkomers helpen zo snel mogelijk deel te kunnen nemen aan de Nederlandse samenleving? In elk geval met het leren van de Nederlandse taal. Met hun inburgeringsdiploma al op zak leerden Vanessa Nguyen (rechts op de foto) en Kewanit Feshaye (links)nog beter Nederlands. Ze kregen onder meer taallessen en een taalmaatje. 

Taalprogramma uitproberen

An Elferink (midden), bij de gemeente Delft consulent Inburgering en coördinator Taalhuis DOK Voorhof. “Omdat gemeenten waarschijnlijk vanaf volgend jaar verantwoordelijk zijn voor inburgeringsprogramma’s voor nieuwkomers, hebben we nu alvast een taalprogramma uitgeprobeerd. Het heet ‘Van A2 naar B1’, wat betekent dat we cursisten naar een hoger taalniveau willen helpen. In januari 2020 zijn we ermee begonnen. We wilden de deelnemers op verschillende manieren helpen hun taalvaardigheid te vergroten en ook hun participatie in de samenleving.”

Flink improviseren

“De 34 deelnemers kregen taallessen bij het ROC Mondriaan en we zochten voor hen een taalrijke werk- of stageplek. Maar toen kwam corona en dat heeft onze plannen behoorlijk dwarsgezeten. We moesten omschakelen naar online taallessen en het werd natuurlijk ook lastiger om banen en stages te vinden. We hebben dus flink moeten improviseren en taalmaatjes voor de deelnemers gezocht. De cursisten hebben het programma net afgerond en ik heb grote bewondering voor ze. Ze hebben keihard gewerkt en volgehouden.”

Hard blijven werken

Dat de omschakeling van ‘live’ naar online lessen niet gemakkelijk was, beaamt Kewanit Feshaye volmondig. “Het was veel lastiger, thuis online leren, terwijl onze kinderen thuis waren en óók online onderwijs hadden. Naar het ROC Mondriaan gaan was veel fijner, met een docent en klasgenoten. Maar ik ben heel hard blijven werken. Ik ben heel blij dat ik in Nederland kan blijven en wil de taal goed kunnen spreken, lezen en schrijven.”

Doorleren

En: ik wil doorleren! Nu heb ik nog een baan in de schoonmaak. Straks wil ik graag in de zorg werken. Dat past bij me. Ik was de oudste in een groot gezin en we hebben zelf vier kinderen. In Eritrea, waar ik vandaan kom, heb ik vijf jaar voor mijn opa en oma gezorgd.” Dankzij het proefprogramma heeft ze haar spreekvaardigheid zeker verbeterd, zegt ze. “En ik ben ook beter in lezen geworden. Alleen schrijven vind ik nog wel lastig.”

Haast

Medecursiste Vanessa Nguyen kwam twee jaar geleden met haar Nederlandse echtgenoot vanuit Vietnam naar Nederland. “Ik las in de krant dat je je kon aanmelden voor het programma ‘A2 naar B1’. Via An kon ik meedoen. We kregen twee avonden per week taalles. An hielp me ook een taalmaatje te vinden, via Taalhuis DOK Voorhof. Zelf heb ik ook nog vrijwilligerswerk gezocht, bij de Kindertuinen. Ja, haha, ik had haast, ik wilde zo snel mogelijk goed Nederlands leren!”

A2-niveau is niet genoeg

Want Nederlands op A2-niveau is niet genoeg, zegt ze. “Met de lessen op niveau B1 leer je meer over de grammatica en ga je veel beter lezen. Dat is belangrijk!” Vanessa is nu bezig met de opleiding mbo helpende zorg & welzijn niveau 2, bij ROC Mondriaan. “Het taalprogramma heeft me geholpen zo snel mogelijk zelfstandig te worden.”

Wilt u ook beter Nederlands leren?

Er zijn diverse mogelijkheden. Voor meer informatie en advies kunt u terecht bij het Taalhuis DOK Voorhof. Een afspraak maakt u via telefoonnummer: 015 744 00 62. De spreekuren zijn op dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.30 uur. Wilt u iemand helpen bij het verbeteren van de Nederlandse taal, dan kunt u zich hier ook aanmelden als taalvrijwilliger. 

Proef voor nieuwe Wet inburgering

De nieuwe Wet inburgering gaat waarschijnlijk begin volgend jaar in. Vanaf dan ligt de regie op inburgering van nieuwkomers niet langer bij de rijksoverheid, maar bij de gemeente. In de nieuwe Wet inburgering wordt de taaleis verhoogd naar B1. De gemeente Delft is één van de zeven gemeenten die, ondersteund door het rijk, het programma ‘Van A2 naar B1’ hebben uitgevoerd. Dit programma helpt cursisten om hun Nederlandse-taalniveau op een hoger niveau te brengen. Voorwaarde om mee te doen aan de (gratis) cursus was dat de cursist zijn of haar inburgeringsdiploma had behaald. Deelnemers kregen lessen en ander aanbod om hun taalniveau op B1 – eenvoudig Nederlands – te krijgen.

 

Uw mening
Uw mening