'Ongezien is een mustsee'

Elkaar ontmoeten als oudere, waar kun je dat? En hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan en hoe kun je daarmee omgaan? Daarover - en meer - gaat de theatervoorstelling Ongezien. Met deze voorstelling wordt de Week van de ontmoeting in Delft afgesloten. 

Koos Pronk van de SSBO, de Stichting Samenwerkende Bonden voor Ouderen: “Ik kreeg een uitnodiging om Ongezien te komen bekijken. Die voorstelling was eerder al te zien in Leidschendam-Voorburg. In de voorstelling komen zoveel herkenbare scènes voor, allemaal uit verhalen die ik van veel senioren heb gehoord en herkende. Toen wilde ik maar één ding: deze voorstelling naar Delft halen. Want Ongezien is een mustsee!” 

Vele gezichten

Pronk was niet de enige die de voorstelling naar Delft wilde halen. Ook de spelers en regisseur Sylvia Bos wilden Ongezien graag in Delft op de planken brengen. “De spelers en ik kenden elkaar van een eerder theaterproject van buurtbewoners”, zegt Bos. “We hadden het idee om nu een voorstelling te maken over eenzaamheid. Want eenzaamheid heeft vele gezichten. En je kunt op verschillende manier tegen eenzaamheid aankijken.”

Parkeerterrein

Over eenzaamheid gesproken: na één repetitie maakte corona in maart 2020 verder repeteren onmogelijk. “Ja, we kwamen meteen in onze eigen voorstelling terecht”, zo blikt Bos terug. “Dat gaf de voorstelling meteen een andere kleur. Toen we in juni 2021 eindelijk het theater in mochten, hadden we alleen wat Zoom-repetities en een paar ‘echte’ repetities, op een achteraf-parkeerterrein, gehouden. Wel een gepaste locatie om scènes over eenzaamheid te spelen.”

Niks

Ook ‘wijkactrice’ en MS-patiënte Irene Mos heeft een gepaste locatie gevonden voor haar kijk op eenzaamheid: planeet Niksnutland. “Op planeet Niksnutland is niks te beleven. Want er is helemaal niks. Er is niks om je druk over te maken. En er is niks dat waardeloos is, en niks om verdrietig van te worden. Daarom gaat deze niksnut graag op reis in een space-shuttle naar Niksnutland.” En ze neemt het publiek daar graag in mee.

Lach en een traan

In totaal bevat Ongezien minstens elf verschillende scènes. “Daarin krijgt eenzaamheid telkens een andere invalshoek”, belooft Bos. “Het is een voorstelling met een lach en een traan. Gespeeld door mensen die bij jou of bij mij in de straat zouden kunnen wonen. Het zijn ook hun eigen ervaringen en belevingen. En, als ik Koos’ reactie en andere reacties hoor en zie, herkennen heel veel ouderen zich in deze ervaringen en belevingen.”

Dor hout

Na zeven voorstellingen in Leidschendam-Voorburg komt het theatergezelschap nu naar Delft. Met daarbij een aantal ‘bonus-scènes’. Bos: “Columniste Marianne Zwagerman vergeleek ouderen begin 2020 met dor hout. Dat heeft geleid tot de theatervoorstelling De schoonheid van de Dorre Tak, waar Irene ook in meespeelt. De voorstelling gaat over de schoonheid van ouder worden, over hoe ouder worden je leven en dat van je naasten kan verrijken. Daar spelen we ook een aantal scènes van. Dus áls je Ongezien al hebt gezien, kom gerust nog eens kijken. Want er komen meer dan de elf scènes van Ongezien op de planken!”


Eenzaamheid, gevangen zitten in bureaucratische rompslomp, hoe om te gaan met de ‘bemoeizuchtige’ jongere generatie, Roodkapje die in coronatijd op bezoek komt, en een burgemeester die moet leren integreren – dit zijn voorbeelden van wat in Ongezien aan bod komt. Komt dat zien! Op 6 oktober, aanvang 15.00 uur, in het zalencentrum van GGZ Delfland aan de St. Jorisweg 2. U kunt zich via e-mail aanmelden bij Delft voor Elkaar, administratie@delftvoorelkaar. Na aanmelding krijgt u de gratis toegangskaart per mail toegezonden. Deze kunt u uitdraaien of op uw telefoon laten zien bij binnenkomst. Heeft u geen e-mail? Bel dan Delft voor Elkaar, telefoon 015 760 02 00. U wordt dan teruggebeld.
Op de gemeentesite vindt u het volledige programma van de Week van de ontmoeting. 

 

 

Uw mening
Uw mening