‘Pedicure en een nieuwe bril – zonder bijbetalen!’

Sinds ze geen werk meer heeft, moet Laura Koot rondkomen van weinig geld. Een goede vriendin wees haar op de AV-Delft. Dat scheelt flink in de kosten.

Koot* heeft turbulente jaren achter de rug, vertelt ze. “Allereerst ging ik scheiden na een huwelijk van bijna dertig jaar. Geen vechtscheiding gelukkig, de koek was gewoon op. Na al het gedoe is onze verstandhouding nog best oké, maar zo’n scheiding hakt er flink in.” Haar ex bleef in het huis wonen en zij vond een klein appartement in de buurt. “Na een tijdje vond ik hier mijn draai weer. Maar ruim een jaar later ging het bedrijf waar ik als verkoopmedewerker werkte op de fles. Mijn collega’s en ik stonden op straat. Ik ben bijna zestig en ik kwam erachter dat het dan niet makkelijk is om ander werk te vinden.” Koot kreeg WW en daarna een bijstandsuitkering. “Dat is behoorlijk krap, kan ik je zeggen. En toen werd het allemaal nog vervelender: ik werd ziek.”

Pedicure

Ze was al een tijd erg moe, had voortdurend dorst en moest heel vaak plassen. Ook verloor ze gewicht. Na een bloedonderzoek bleek het vermoeden van de huisarts juist: diabetes type 1. “Ik wist daar eigenlijk bijna niets over. Als je dit hebt, maakt je lichaam zelf geen insuline meer aan. En je kunt niet zonder.” Een van de risico’s bij diabetes is dat bloedvaten en zenuwen in de voeten beschadigen. Het bloed stroomt slechter door. En inderdaad: Koot’s voetgewrichtjes werden stijver. “Mijn huisarts adviseerde me om geregeld naar een pedicure te gaan. Ik dacht alleen maar: hoe ga ik dat betalen? Toen kwam een vriendin bij me koffiedrinken. Ik vertelde haar het verhaal en toen begon zij over de AV-Delft, een aanvullende zorgverzekering voor Delftenaren met een laag inkomen. Ik heb het uitgezocht op www.delft.nl/av-delft. Mijn netto maandinkomen ligt onder € 1.300, de norm voor alleenstaanden. Ik kon deelnemen aan de AV-Delft en nu wordt alles vergoed! Een gouden tip dus, waarvoor ik mijn vriendin eeuwig dankbaar ben.”

Bril

Een ander probleem dat vaak speelt bij diabetes zijn oogproblemen. Ook Koot kreeg ermee te maken. Koot: “Ik ben gek op sudoku’s maken – liefst de moeilijkste – maar ik kon ze steeds slechter zien.” Ook hier bracht de AV-Delft uitkomst, lacht Koot. “Ik heb nu een nieuwe bril – nul euro bijbetaling, met dank aan de AV-Delft! – en zie alles weer prima.”

*Laura Koot heet in werkelijkheid anders.


Bent u aanvullend verzekerd bij DSW? En heeft u een netto-inkomen van niet meer dan 130 procent van de bijstandsnorm (de normen vindt u op www.delft.nl/av-delft)? Dan is er dubbel goed nieuws: u krijgt € 15 korting per maand op uw premie voor de aanvullende verzekering – én een gratis extra aanvullende verzekering: de AV-Delft. Komt u in aanmerking voor de AV-Delft, maar loopt uw verzekering via een andere verzekeraar? U kunt via www.gezondverzekerd.nl heel gemakkelijk overstappen. Dat moet vóór 1 januari 2021. Bent u al (aanvullend) verzekerd bij DSW? Dan kunt u het hele jaar door de AV-Delft aanvragen. Kijk voor meer voordeel ook eens op www.delft.nl/geldvooru.

Uw mening
Uw mening