Quarantainekunst: 'Wie verbindt, wint'

Wel kunstenaar, geen expositiemogelijkheid? Quarantainekunst wil kunstenaars de kans geven te exposeren in etalages van gesloten winkels, restaurants en cafés.

Danëlla van Bergen is één van de initiatiefnemers van Quarantainekunst, die behalve in Delft ook kunstenaars in Zoetermeer, Westland en Den Haag een podium biedt. "We willen kunstenaars stimuleren kunst te blíjven maken. Want kunst verbindt – en verbinding hebben we nu misschien wel meer dan ooit nodig.’ En: kunstenaars kunnen niet alleen exposeren, maar ook meedoen aan een kunstprijsvraag.

Van Bergen “In november vorig jaar zijn we in Delft begonnen. Inmiddels hebben we via crowdfunding € 7.500 opgehaald. Daarmee willen we kunstenaars een hart onder de riem steken, hen stimuleren nieuwe kunstwerken te maken en eenzaamheid onder jong en oud doorbreken. Daarom hebben we nu ook een prijsvraag uitgeschreven: maak kunst of stuur je kunstwerk in dat past binnen het thema ‘verbinden’.

Groen, blauw en oranje

Vanaf 6 maart worden de ‘verbindende’ kunstwerken geëtaleerd – een ‘groene’ wandelroute van één tot anderhalf uur langs deze kunstwerken is vanaf dan te vinden op de website van Quarantainekunst. “Er is ook een ‘blauwe’ wandelroute, van kunstenaars die hun werk etaleren. Zij deden al eerder in de coronatijd mee met Quarantainekunst en deze werken passen niet binnen het thema ‘verbinden’. En we willen ook jongeren van 9 tot 18 jaar stimuleren om een coronabestendige stap naar buiten te zetten door met kunst en verbinding bezig te zijn. Zij kunnen ook meedoen; hun kunstwerken zijn te zien langs de ‘oranje’ wandelroute. En ze kunnen daarmee € 100 winnen.”

Wie verbindt, wint

Op 29 maart worden vijf finalisten in elke stad bekendgemaakt – de kunstwerken die de meeste stemmen van het publiek kreeg. Uit deze in totaal twintig finalisten wijst een vakjury de winnaar aan. Wie dat is, wordt op 3 april bekendgemaakt. Van Bergen: “Maar in feite wint iedereen persoonlijk en symbolisch hier wel wat mee, want in deze tijd geldt echt: wie verbindt, die wint.”

Scan, stem en maak kans op kunst!

Het publiek kan stemmen als ze de QR-code scannen die bij elk kunstwerk te vinden is. Ze vinden daarbij ook meer informatie over het kunstwerk en de kunstenaar. En als ze hun stem uitbrengen op één van de kunstwerken, maken ze ook kans een kunstwerk naar keuze te winnen. Want één van de stemmers krijgt een kunstwaardebon van € 250 – te besteden aan één (of meer) van de geëtaleerde kunstwerken. Van Bergen: “En als je niet op deze waardebon wilt wachten, kun je natuurlijk ook zelf een kunstwerk kopen. Het kunstwerk krijg je dan ná 3 april – dus misschien heb je dan wel voor een mooie prijs het winnende kunstwerk aangeschaft!”

 

Uw mening
Uw mening