Rookvrij spelen

Wethouder Karin Schrederhof heeft op 7 oktober twee rookvrije speeltuinen geopend aan de Reinier de Graafweg. Dit deed zij samen met Carina Hilders, directeur van het Reinier de Graaf Ziekenhuis en wijkbewoner Henk Dijker. Hij maakt zich sterk voor een rookvrije generatie. “Jongeren mogen niet blootgesteld worden aan de schadelijke effecten van roken”, zegt hij. Dijker kreeg zelf de diagnose COPD als direct gevolg van zijn jarenlange roken. Door deze longziekte verloor hij zijn baan en werd hij afhankelijk van een scootmobiel.

Beschermen tegen de gevaren

”Ik gun niemand wat ik heb meegemaakt. We moeten onze kinderen beschermen tegen de gevaren van roken. Ik vind het moeilijk om te zien dat er op openbare plekken nog steeds gerookt wordt. Dat we nu deze speeltuinen rookvrij maken, vind ik een echte overwinning. Hoe fijn is het als kinderen overal buiten kunnen spelen, zonder sigarettenrook en sigarettenafval."

Doe mee

“Ik ben ontzettend trots dat we deze rookvrije speeltuintjes kunnen openen. Het is de ambitie van de gemeente om alle speeltuinen in Delft rookvrij te krijgen”, zegt Karin Schrederhof, wethouder wonen, wmo en sport. “Want rookvrije plekken in de wijk dragen bij aan een gezonde wijk. Ik nodig andere Delftse organisaties en (sport)verenigingen van harte uit om ook rookvrij te worden.”

Tips en rookvrijbordjes

Op Wat jij kunt doen voor een Rookvrije Generatie staan handige stappenplannen en tips. Daarmee kan iedereen zijn of haar organisatie of vereniging rookvrij te maken. Organisaties kunnen er ook materialen bestellen, zoals bijvoorbeeld rookvrijbordjes. Wie advies op maat wil, kan mailen met rookvrijeomgeving@ggdhaaglanden.nl.

Gezondheidsproblemen voorkomen

Carina Hilders is directievoorzitter van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Ze steunt het idee van rookvrije speeltuinen: “Elke dag staan we klaar met de beste zorg voor onze patiënten. Maar we kijken ook verder. Hoe kunnen we ook buiten onze ziekenhuismuren mensen helpen om zo lang mogelijk gezond te blijven? Dat doen we niet alleen, maar steeds meer samen met onze partners in de regio. Kinderen in Delft moeten buiten kunnen spelen in een rookvrije omgeving. Dat draagt bij aan onze wens om hen een kansrijke start te geven. Een gezonde leefstijl en gezonde omgeving helpen om toekomstige gezondheidsproblemen te voorkomen.”

Lokaal preventieakkoord

Met de twee rookvrije speeltuinen voert de gemeente het lokaal preventieakkoord uit. Samen met partners, professionals en inwoners wil de gemeente de gezondheid van Delftenaren verbeteren. In bewonersgroepen bedenken wijkbewoners activiteiten om een gezonde leefstijl in de wijk aan te moedigen. Dat doen ze samen met zorg- en welzijnsorganisaties. In Buitenhof en in Voorhof zijn de eerste bewonersgroepen gestart. In 2022 volgen ook Tanthof en Wippolder.