'Samen zijn we sterker dan corona'

Beste ondernemer,

Sinds drie weken ziet Delft er vanwege het coronavirus heel anders uit. En niemand weet hoe lang dat nog gaat duren. Dit is een periode die zijn weerga niet kent, waar we over vijftig jaar nóg over praten.

Het coronavirus tast niet alleen de gezondheid aan van degenen die besmet raken. Het tast ook de gezondheid aan van onze economie. Als wethouder voel ik me verantwoordelijk. Ik kan weliswaar niets doen aan de oorzaken, maar ik kan me wél voor de volle 100 procent inzetten om de gevolgen zo veel mogelijk binnen de perken te houden.

Daartoe voel ik me ook verplicht. Dagelijks krijg ik verhalen van jullie te horen, over hoe de corona-maatregelen jullie treffen. Jullie verhalen raken me, en sterken me om me voor die 100 procent in te zetten. Om er als gemeente, in samenwerking met het Rijk, alles aan te doen om hier goed doorheen te komen.

Zo voeren wij sinds vorige week vrijdag voor het Rijk in Delft de TOZO uit, de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers die door de corona-uitbraak in de financiële problemen zijn gekomen. Dat de nood hoog is, blijkt wel uit de nu al ruim 1.000 aanmeldingen die wij binnen hebben gekregen. We toetsen alle aanmeldingen, voor een deel achteraf, om ze nú zo snel mogelijk af te kunnen handelen. Ik geef hierbij een pluim aan degenen die de uitvoering van deze tijdelijke regeling zo snel in de steigers hebben weten te zetten. En ondernemers roep ik op: kijk goed of u voor deze regeling in aanmerking komt! Dan kunnen we degenen voor wie de regeling is bedoeld, zo snel mogelijk helpen.

Uiteraard is dit niet de enige regeling die er is. Met deze speciale ‘corona-nieuwsbrief’ en met een speciale webpagina voor ondernemers willen wij u graag wijzen op alle regelingen die er zijn, en die er misschien nog komen – die webpagina wordt vrijwel dagelijks ververst. Ook wijs ik jullie graag op Chainels, het Delftse digitale platform voor ondernemers. Dit platform heeft nu ook een speciaal corona-kanaal, waarin regelingen én initiatieven van Delftse ondernemers aan bod komen. Chainels is gratis voor ondernemers.

Ik stipte het al aan: ook in deze tijd tonen Delftse ondernemers initiatief. Ook deze verhalen krijg ik te horen. Van restaurants die hun maaltijden bezorgen, en koffietenten die take-away koffie schenken tot de Delftsche Doosch, om lokale Delftse producten aan de mens te brengen. Deze initiatieven zijn te vinden op www.delft.com/nl/online. Hartverwarmende initiatieven. We zitten niet bij de pakken neer, we zetten door.

En daarom weet ik één ding zeker: corona maakt het ons lastig, maar gaat ons niet klein krijgen. Samen zijn we sterker dan corona, samen kunnen we straks werken in en aan een Delft ná de coronacrisis. Ook daar zullen we maatregelen voor moeten treffen. Welke? Daar denken  we nu al over na, in nauw overleg met het bedrijfsleven. Met jullie. Als er één stad is die daartoe in staat is, dan is dat onze stad. Ik sta open voor jullie ideeën.

Laten we nu al samen nadenken over wat straks nodig is om Delft weer economisch gezond, vitaal en bruisend te maken – waardoor mensen over vijftig jaar zeggen: ondernemend Delft was toen niet klein te krijgen.

Bas Vollebregt, wethouder Economie


Abonneren op de maandelijkse N@twerk, de digitale nieuwsbrief voor Delftse ondernemers? Meld u aan!

Uw mening
Uw mening