Scherp blijven op ondermijning

Politie en gemeente willen ondermijning in Delft gezamenlijk aanpakken. En iedereen kan daarbij helpen. Vermoedt u ondermijnende activiteiten? Meld het – dat kan ook anoniem. De app ‘Ondermijning’ in de App- en Playstore helpt ondermijning te herkennen.

Een winkel op de hoek waar nooit klanten komen. Een bedrijfspand zonder logo op de gevel dat vaker dicht dan open is, of waar klanten via de achterdeur naar binnen gaan. Een dichtgeplakte etage met een enorme afzuigkap op het dak. Het kunnen signalen zijn van ondermijnende activiteiten. Ondermijning betekent grofweg dat de onderwereld zich vermengt met de bovenwereld. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren of kopen panden. Daarvoor hebben ze hulp van de ‘bovenwereld’ nodig. Van makelaars bijvoorbeeld, of van autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Het kan om heel verschillende activiteiten gaan, van het runnen van hennepplantages of drugslabs op industrieterreinen tot witwassen van misdaadgeld en ook het bedreigen van (horeca)bedrijven. Criminele netwerken infiltreren in de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage.

Omkopen

“Op het eerste gezicht merk je niets van ondermijnende activiteiten”, zegt burgemeester Marja van Bijsterveldt. “Logisch, want dergelijke criminelen willen niet herkend worden. Maar de gevolgen kunnen wel funest zijn, van oneerlijke concurrentie tot verloedering. Het tast de integriteit aan van het openbaar bestuur en het bedrijfsleven. Criminelen proberen bestuurders, ambtenaren en ondernemers om te kopen of te beïnvloeden. Criminele activiteiten kunnen zich gaan innestelen in buurten en er kunnen ‘vrijplaatsen’ ontstaan. Dat zijn plekken waar democratisch vastgestelde regels niet lijken te gelden maar waar het recht van de sterkste geldt. Ook jongeren worden in dit criminele circuit getrokken. Zij komen daar heel moeilijk weer uit. Het gevaar van verloedering, onveiligheid en ook concurrentievervalsing is daarbij levensgroot,. Daarom is het belangrijk om ondermijning te bestrijden.”

Ook in Delft

Ondermijnende activiteiten komen ook in Delft voor. In 2019 zijn er in Delft 23 hennepkwekerijen opgerold. De politie heeft harddrugs, amfetaminen en chemicaliën aangetroffen in een loods. Motorbendes probeerden van een horecagelegenheid hun ‘clubhuis’ te maken. Een Delfts echtpaar dat miljoenen witwaste voor de onderwereld is opgepakt. En dit zijn nog maar de zaken die aan het licht zijn gekomen.

Onderbuikgevoel

Als ondermijners zich liever niet laten herkennen, hoe kun je dan toch ondermijning herkennen? “Vaak vermoedt je onderbuik het”, zegt een woordvoerder van de politie. “Zeker als je als ondernemer in dezelfde branche actief bent. Je kunt er je vinger niet opleggen, maar toch heb je zo’n onderbuikgevoel van ‘Hier klopt iets niet’. Een winkel met nauwelijks klanten bijvoorbeeld en die vaker verbouwt dan dat ie open is. Een bedrijfspand zonder logo, met heel veel camera’s en een enorm afzuigkanaal, of klanten die via de achteringang naar binnen gaan. En als grote bedragen contant worden betaald, wees dan op je hoede. En vooral: ga niet met hen in zee, want je gaat het schip in! Je komt er heel makkelijk in, het is in het begin misschien ook verleidelijk, maar als je er eenmaal in zit, kom je er niet meer uit.”

Vermoeden? Meld ’t

De politie adviseert dan ook bij een vermoeden van ondermijning: meld het. “Als buur of omwonende denk je misschien dat de politie dit ook wel weet, maar dat hoeft niet zo te zijn. En we hebben liever een melding te veel dan een melding te weinig. Daarom: meld je vermoedens over ondermijning. Ga in gesprek met de wijkagent, of bel 0900 8844, of meld het via www.politie.nl.” Melden kan nu ook heel makkelijk met de speciale app Ondermijning – voor Apple en Android. Via deze app kunt u ook gegarandeerd anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem. Deze app geeft ook aan welke signalen op ondermijnende activiteiten kunnen wijzen en geeft ook nieuws en informatie over ondermijning.

‘Ik wist ’t meteen: foute boel!’

Horlogemaker Michiel Holthinrichs werkt met zijn chique horlogelijn in de top van de internationale horlogebranche, een wereld waarin allure en status van belang zijn. “Toen ik gebeld werd door ene Nicolai uit Nice, wist ik meteen: dit is foute boel. Hij zei dat hij investeerde in de juwelen- en de horlogebranche en wilde praten over een gegarandeerd afnamevolume en het opzetten van een zaak in Rusland – too good to be true. Praten kon altijd, zei ik, ook met enige nieuwsgierigheid. Een maand later spraken we af in Charleroi. Het leek wel of Nicolai rechtstreeks uit de set van Mocro Maffia kwam, met een fout blauw glimmend pak aan en een stuk of vier mobieltjes op tafel. Mijn onderbuikgevoel zei, of nee, schreeuwde het uit: ga niet met hem in zee! Mijn werk is mijn droom, ik leef mijn droom. Met hen in zee gaan, brengt mijn bedrijf niet verder op de manier zoals ik het wil. Zij nemen het over. Onaanvaardbaar; ik wil zélf sturen. Maar ik durfde toen niet meteen nee tegen hem te zeggen, vroeg wat bedenktijd. Toen hij een paar dagen later belde, zei ik alsnog nee. En kreeg ik kippenvel, want hij werd zéér indringend boos – alsof hij precies wist wat ik had gedaan, me in de gaten had gehouden. Ik zou er spijt van krijgen. De dagen erna liep ik behoorlijk paranoia door Delft, ik verwachtte elk moment te worden aangesproken door hem op straat. Niet fijn. Ik heb het niet gemeld bij de politie, want feitelijk weet ik niets. En ik was zo overrompeld, in een waas, dat ik pas later besefte dat dit wel een dingetje was. In het wereldje waarin ik werk, sluit ik niet uit dat ze nog wel eens een poging zullen wagen. Ik weet nu waar ik dat dan kan melden.”