Stadsecoloog blogt over de blauwborst

Stadsecoloog Diny Tubbing blogt regelmatig over een bijzondere diersoort of plant in Delft. U leest waar deze dieren of planten gezien zijn en leert meer over hun gedrag en leefwijze. Deze keer gaat het over de blauwborst.

Half april stond ik oog in oog met een blauwborst. Deze mooie vogel komt steeds vaker voor in Delft maar ook in de regio. Landelijk gezien gaat het met deze vogel ook goed. De blauwborst leeft op plekken met riet en rietmoeras, in combinatie met enkele struiken of bomen. De laatste jaren is er steeds meer riet (moeras) bijgekomen. De soort is te zien in de Bieslandse bovenpolder en het Abtwoudse bos. In de regio is er ook veel rietmoeras bijgekomen zoals in de Groenzoom. Dit is het gebied tussen Pijnacker en Lansingerland. Ook hier heb ik de vogels gezien.

Blauwe borst

De vogel dankt zijn naam aan de blauwe kin en borst met in het midden een witte vlek. Bij het vrouwtje ontbreekt de blauwe borst. Als de vogel zijn staart spreidt dan zijn de opvallende oranjebruine kleuren van zijn veren te zien en een brede zwarte band. Deze kleuren zijn duidelijk te zien tijdens de balts. Het mannetje vliegt dan uit het riet omhoog en strijkt dan neer op een andere plek met gespreide staart en vleugels.

Zangplek

Vooral in april zijn vanaf ’s ochtend vroeg de mannetjes blauwborsten te vinden in de top van een boom, op een paaltje of boven op een rietpluim.  Als ze een partner hebben gevonden en een nest hebben gemaakt, zingt het mannetje alleen nog in de eerste uren na zonsopgang.

Voedsel

Blauwborsten zoeken tussen de beplanting naar voedsel. Ze eten vooral insecten, larven, wormen en slakjes en soms ook met bessen en zaden. Ze zoeken vooral voedsel op de grond in een beschutte omgeving. Soms plukken ze ook insecten uit de lucht.

Nest

Blauwborsten broeden in de periode vanaf april tot in juli. Ze maken hun nest op de grond, verstopt tussen de beplanting. Het nest bestaat uit gras, bladeren en wat mos en vaak bekleed met haren en gras. Meestal brengen ze twee nesten groot, met elk 3 - 7 eieren. Binnen twee weken zijn de eitjes uitgebroed. Daarna blijven de jongen nog ongeveer twee weken op het nest.

Trek

De blauwborsten vertrekken tussen eind juli en september naar de overwinteringsgebieden op het Iberisch schiereiland en westelijk Afrika. Vanaf maart zijn ze dan in Delft weer te zien.

Uw mening
Uw mening