Tien jaar buurtpreventie

Delfts allereerste buurtpreventie ging precies tien jaar geleden van start: in de Verzetsstrijdersbuurt in Buitenhof. Sindsdien zijn er nog 27 groepen in Delftse wijken bijgekomen. Dankzij deze betrokken burgers heeft de politie er tal van oren en ogen bij.

Toen de Verzetsstrijdersbuurt in Buitenhof tien jaar geleden met buurtpreventie begon, was bewoner Bernard Jan (links; op verzoek van de geïnterviewden wordt alleen hun voornaam vermeld) een van de trekkers. Dat is hij nog steeds – samen met buurtgenoot Walter vormt hij het zogeheten kernteam. Bernard Jan: “Tegenwoordig zegt de politie dat we tot de veiligste wijken van Delft behoren, maar dat was tien jaar geleden totaal anders. We hadden veel last van vandalisme en inbraken. Zóveel dat op een gegeven moment bij een kwart van de woningen ofwel was ingebroken ofwel een poging was gedaan.”

Gewoon begonnen

Zo ontstond het plan om aan buurtpreventie te gaan doen. “Het bestond in Delft nog niet. Na een bezoek aan Zoetermeer, ter inspiratie, zijn we gewoon maar begonnen.” Nadat ze huis-aan-huis een flyer hadden verspreid, meldden zich meteen een paar honderd leden aan. Elke straat kreeg een eigen vertegenwoordiger die samen de binnencirkel vormen. De buitencirkel bestaat uit alle andere leden.

Ditjes en datjes

Toen Walter in 2013 in de wijk kwam wonen, werd hij zelfs door de makelaar gewaarschuwd voor het grote aantal inbraken. “Ik zorgde voor goed hang- en sluitwerk én ik werd actief lid van de buurtpreventie. We vullen elkaar goed aan: Bernard Jan is goed met mensen, ik ben handig met online zaken.” Oorspronkelijk communiceerden de leden van de buurtpreventie alleen via e-mail. Na een paar jaar werd er ook een WhatsAppgroep opgericht, zegt Walter. “Het kostte wel tijd om daar een goede weg in te vinden. Het is belangrijk dat zo’n WhatsAppgroep niet ‘vervuilt’, ofwel te veel niet-spoed-berichten bevat. Als sommige leden zo’n groep gaan gebruiken om te melden dat ze hun kat kwijt zijn of een oppas zoeken, haken anderen af. We hebben het opgelost door een tweede WhatsAppgroep op te richten: de groep Ditjes en datjes.” 

Signaleren en aanspreken

Bernard Jan: “De belangrijkste functie van onze groep is dat leden goed kunnen signaleren: zien of iemand zich verdacht gedraagt. En: dat ze weten hoe je een onbekende op de goede manier aanspreekt. Daar zijn we vanaf het begin heel goed in getraind door de wijkpolitie en andere experts. We kiezen er bewust voor om niet ’s avonds te surveilleren; we zijn geen politie.”
In het begin voelden veel leden een drempel om 112 te bellen als ze iets verdachts zagen, vertelt Walter. “Men was bang dat het voor niets was. Maar die gêne is nergens voor nodig. De politie heeft letterlijk tegen ons gezegd: liever tien loze telefoontjes dan één gemiste kans.”

Het werkt

Door de jaren heen heeft de groep zijn werkwijze al in menig wijk gepresenteerd, aldus Bernard Jan. “Want het werkt! Dankzij onze goede samenwerking met de politie is er nu nauwelijks meer vandalisme. Vorig jaar waren er vier inbraken in onze wijk; dit jaar staat de teller tot nu toe op nul. Er wonen hier 1.200 mensen. Als die allemaal goed opletten… Ik hoorde eens van iemand die voor werk in de wijk moest zijn, dat hij door tientallen bewoners was aangesproken omdat hij verdacht overkwam. Nou, wanneer je hier rondloopt omdat je een inbraak aan het voorbereiden bent, ben je daar niet blij mee. Zeker omdat je nooit helemaal zeker weet of je met een bewoner of een agent in burger te maken hebt, haha.”


Kijk op de website van de Verzetsstrijdersbuurt voor meer informatie. (foto: Erwin Dijkgraaf)
 

In Delft zijn diverse WhatsAppgroepen actief. Buurtbewoners kunnen via hun mobiele telefoon berichten naar elkaar sturen en verdachte situaties in de wijk melden. Ziet een deelnemer aan de groep een verdachte situatie in de buurt, dan belt hij of zij eerst 112 en stuurt daarna een bericht via WhatsApp. Iedereen binnen de groep krijgt de melding en is meteen op de hoogte en extra alert. Intussen kan de politie tot actie overgaan. Zo helpen bewoners mee om hun buurt veiliger te maken. De gemeente en politie zijn erg blij met deze vorm van burgerparticipatie.
Wilt u zelf een WhatsAppgroep in uw buurt beginnen of aansluiten bij een bestaande groep? De gemeente ondersteunt u er graag bij. Kijk voor meer informatie op de pagina over buurtpreventie.

Uw mening
Uw mening