Van bestrijden naar voorkomen

Binnenkort kan het weer gaan vriezen of sneeuwen. Gladheidbestrijders staan dan paraat om wegen en fietspaden te bestrooien. Ze gaan wel over op een nieuwe strooimethode: van gladheid bestrijden naar gladheid voorkomen. De strooiwagens staan klaar om uit te rukken. Ze staan langs de A13 in Delfgauw. Daar is het gezamenlijk depot van de gemeente met Rijkswaterstaat en de Provincie Zuid-Holland.

Proefrondes

Voor een ‘gemiddelde winter’ ligt er voldoende zout op voorraad om gladheid te bestrijden. De gemeente heeft voor de gladheidbestrijding een aannemer ingezet. Die is al sinds de zomer bezig met de voorbereidingen. De afgelopen weken hebben ze proefrondes gereden. Misschien bent u de strooiwagens toen al tegenkomen op wegen en fietspaden. En nu staan de gladheidbestrijders van de aannemer klaar om vóórdat het glad wordt, in actie te komen.

Andere methode

Voorheen strooiden de gladheidbestrijders met droog zout als het werkelijk glad werd. De gemeente stapt nu over op een andere strooimethode. De gemeente laat nu preventief strooien: nat strooien, met pekelwater. Dat betekent ook vroeger strooien. U kunt de strooiers dus al tegenkomen als het nog niet echt glad is.

220 kilometer bestrooien

Hoe gaan de gladheidbestrijders te werk? Vóórdat het gaat vriezen of sneeuwen bestrooien ze in totaal zo’n 220 kilometer aan wegen en fietspaden. Op belangrijke hoofdwegen, wijkontsluitingswegen, openbaar vervoersroutes, regionale (hoofd)fietspaden, en wegen naar openbare gebouwen zoals ziekenhuizen en stations. Iedereen moet dan binnen 400 meter op een bestrooide weg kunnen komen.

Verschillende strooiroutes

Delft kent verschillende strooiroutes. De route van de grote strooiwagens gaat over de hoofdwegen en grotere wegen. Vijf kleinere strooiwagens volgen een route over de kleine wegen, de fietspaden, de binnenstad en de moeilijk bereikbare locaties. U kunt deze wagens dus tegenkomen op het fietspad.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt de gemeente helpen gladheid te bestrijden. Wees voorbereid door regelmatig te luisteren naar de weersverwachtingen. Pas uw reis- en rijgedrag aan de weersomstandigheden aan. Door bevriezing kan het soms plotseling in de ochtend en avonduren plaatselijk erg glad worden.

Houd de stoep ijsvrij

U kunt ook voorzorgsmaatregelen treffen. Koop bijvoorbeeld strooizout bij een bouwmarkt of ijzerhandel. En gebruik winterbanden of voetijzers. En u kunt meehelpen om de stoep ijs- en gladvrij te maken en te houden. Strooi zout of schuif sneeuw in de goot. U doet daar ook de krantenbezorger en postbode een groot plezier mee!

Meld gladheid

Het strooiseizoen duurt van half november 2021 tot begin maart 2022. Helaas kan het gebeuren dat het plotseling glad wordt en dat er dan (nog) moet worden gestrooid. Dan kunt u gladheid melden of bij het Klant Contact Centrum via 14015. Op deze webpagina vindt u ook meer informatie over de gladheidbestrijding in Delft, zoals de strooiroutes.