'Van iets lelijks iets moois maken'

Van iets lelijks iets moois maken. Daarin kunnen we nieuwe energie vinden. Dat zegt burgemeester Marja van Bijsterveldt in deze open brief.  

"Lieve Delftenaren, het zijn opnieuw bijzondere en voor veel mensen ook moeilijke weken. Twee maanden geleden hadden we nog het idee dat we bijna uit de coronacrisis waren, maar nu zitten we er toch weer vol in. Het geeft aan hoe onvoorspelbaar dit virus is en hoe we het ons nog steeds niet kunnen permitteren achterover te leunen. Het betekent opnieuw dát doen wat ons te doen staat. Onze verantwoordelijkheid nemen; van vaccineren in het belang van jezelf én de ander, tot het dagelijks trouw naleven van de basisregels.

Onzekerheid

De komende weken leveren voor velen van ons onzekerheid op. Onzekerheid voor de mensen in de zorg of ze die zorg voor iedereen vol kunnen houden. Onzekerheid voor mensen van wie een operatie of behandeling wordt uitgesteld. Onzekerheid voor de vele getroffen ondernemers die hun hart vasthouden over de lengte en gevolgen van deze nieuwe lockdown. Maar ook voor eenieder onzekerheid over wat de maatregelen betekenen voor de komende feestdagen.

Krachtig

Ik spreek veel mensen in de stad en voel in deze gesprekken een zekere gelatenheid en ook moedeloosheid: gaat dit dan nooit voorbij? Tegelijkertijd valt het me ook op hoe krachtig mensen zijn. Ik merkte dat opnieuw vorige week zaterdagavond toen ik rond acht uur een ronde maakte langs een aantal horecaondernemers in de stad. Velen van hen zien de situatie onder ogen en hebben zich voorgenomen er opnieuw het beste van te maken. Daar heb ik grote bewondering voor!

Omdenken

Wat duidelijk is geworden, is dat het virus langere tijd onder ons zal zijn. Dit vraagt van ons om na te denken over hoe we met deze nieuwe werkelijkheid omgaan. Welke aanpassingen zijn nodig om ons leven toch zo goed mogelijk te leven? Ik hoorde bijvoorbeeld over gedachten in Brabant om in de toekomst carnaval te vieren in de zomer - wanneer het virus zich minder snel verspreidt - in plaats van in de winter. Of het serieus is, weet ik niet, maar het is wel de creativiteit die we nodig hebben!  Zo zullen we letterlijk in het nieuwe jaar moeten ‘omdenken’ om de nieuwe realiteit, die langer duurt dan wij gedacht en gehoopt hadden, zo goed mogelijk in te passen in ons leven.

Eenzaamheid

Maar eerst ligt daar de decembertijd met de kerstdagen voor ons. Opnieuw is het niet vanzelfsprekend dat we elkaar in groten getale kunnen ontmoeten. Hoewel we dat juist graag zouden willen in deze tijd, zal ook dit jaar het motto zijn: beperk het aantal contacten.
Velen, vooral ook oudere mensen, durven er niet meer op uit te gaan en daarmee dreigt voor hen eenzaamheid. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor onze internationale studenten die vanwege het virus de komende weken niet naar huis kunnen.

Aandacht

Ik hoop van harte dat we in onze mooie stad oog zullen hebben voor deze mensen. Het zou heel fijn zijn als we allemaal om ons heen kijken of er mensen zijn die onze hulp of aandacht nodig hebben. Juist in de komende weken, naar kerst toe.
Even aanbellen om te vragen hoe het gaat, een bezoekje, een kaartje, een telefoontje, een boodschap of klusje doen voor een ander – het is een kleine moeite, maar kan een groot verschil maken!
En aandacht geven aan de ander doet ook iets met jezelf.
Van iets lelijks iets moois maken, dát is een uitdaging waar we nieuwe energie in kunnen vinden!"

Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft